Надрукувати
Перегляди: 654

У Сумах спостерігається тенденція до зменшення кількості нових випадків захворювання на COVID-19 та кількості госпіталізованих. Про це під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ повідомила начальник управління охорони здоров'я.

За словами Олени ЧУМАЧЕНКО, як і тиждень до того, загальна кількість первинних хворих, зареєстрованих протягом семи днів, зменшилась (на 25%), кількість активних хворих також скоротилась (на 26%).

«Центри та пункти вакцинації проти COVID-19 на території міста працювали і в робочі, і у вихідні дні. Як завжди, минулих вихідних працювали Центри масової вакцинації у ТРЦ «Київ» і «Мануфактура», у ТЦ «Епіцентр» та у трьох амбулаторіях Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Протягом вихідних функціонував додатково Центр вакцинації у МЦ «Романтика», також у неділю вакцинували на базі бібліотечної філії № 7 Сумської центральної міської бібліотеки імені Т. Г. Шевченка. Загалом протягом вихідних днів проведено 1423 щеплень», – зауважила начальник управління охорони здоров'я.

Вона нагадала містянам, що вакцинація залишається найдієвішим засобом боротьби з COVID-19, тож, хто пропустив другу дозу щеплення, має обов'язково його зробити, адже одна доза не надає надійний захист від інфекції.

«Серед 390 дорослих, що перебувають на стаціонарному лікуванні з COVID-19, невакцинованих80% (це 312 хворих). Серед хворих на кисневій терапії 87% – невакциновані; серед тих, хто потребують інтенсивної терапії в реанімації, 100% – це нещеплені особи. Усі хворі, що перебувають на ШВЛ та СІПАП, – невакциновані», – наголосила посадовець.

Наразі медичними закладами на території Сум внесено 285171 запис про вакцинацію до E-Health щодо 155707 осіб – це 60,1% від усього населення міста.

Олена Чумаченко зауважила, що станом на п'ятницю у КНП «Клінічна лікарня № 5» перебувають на лікуванні 220 хворих (на кисневій терапії – 172 пацієнти, на ліжках інтенсивної терапії – дев'ять, на ШВЛ – п'ять хворих, підключені до СІПАП – 11 пацієнтів); у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 59 хворих (на кисневій терапії – 30 пацієнтів, у відділенні інтенсивної терапії – чотири хворих); У КНП «Клінічна лікарня № 4» – 38 хворих (на кисневій терапії – 36 пацієнтів, підключені до СІПАП – два пацієнта; у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» – 73 хворих (на кисневій терапії – 45, на ліжках інтенсивної терапії – шість, одна особа підключена до апарату ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» лікуються 19 дітей з діагнозом коронавірусна хвороба (у відділенні інтенсивної терапії перебувають чотири пацієнти з підозрою та підтвердженою коронавірусною інфекцією, дві дитини – на кисневій терапії).

До КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» госпіталізовано 46 сумчан, у реанімації лікуються троє пацієнтів, до апарату ШВЛ також підключено троє.

У КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» лікуються 64 особи, з них у реанімації перебувають два пацієнти, до апарата ШВЛ підключений один пацієнт. У КНП «Сумська обласна клінічна лікарня» проходять лікування 38 хворих.

Щодо завантаженості ліжок для пацієнтів із коронавірусною хворобою Олена Чумаченко повідомила, – у міських лікарнях для дорослих хворих залишається 200 вільних ліжок, з яких 195 забезпечені киснем. Для дітей є вільними 116 ліжок, усі забезпечені киснем.

Олександр Лисенко доручив начальнику управління охорони здоров'я взяти під особистий контроль роботи з підведення кисню до ліжок у міських лікарнях та закупівлю всього необхідного для цього обладнання.

За словами Олени Чумаченко, у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» роботи з підведення кисню завершені, а у КНП «Клінічна лікарня № 5» триває процедура торгів.

«Попереду новорічні свята і може бути загострення ситуації, тому лікарні повинні бути готовими до можливого спалаху хвороби», – наголосив міський очільник.

Він також зауважив, що тенденція до зменшення захворюваності сумчан на коронавірус, що спостерігається наразі не привід нехтувати протиепідемічними нормами, тим більше не привід нехтувати вакцинацією. Міський голова дав доручення відповідальним структурним підрозділам продовжувати кампанію з вакцинації у тому ж темпі та продовжувати контролювати дотримання містянами протиепідемічних норм.