003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО привітав керівництво та працівників АТ «СМНВО-Інжиніринг» з нагоди 125-ої річниці створення машинобудівного підприємства в Сумах.

Подякувати за розвиток галузі в регіоні, за створення сприятливого економічного клімату в місті та області та привітати іменинників завітали і представники обласної влади, народний депутат України Михайло АНАНЧЕНКО, науковці, колишні працівники заводу.

Очільник громади Сум висловив вдячність генеральному директорові АТ «СМНВО-Інжиніринг» Володимиру ЛУК’ЯНЕНКУ за те, що в надскладні часи підприємству вдається залишатися одним із найбільших машинобудівних комплексів із випуску обладнання для нафтової, газової, атомної та хімічної промисловості.

Історія підприємства почалася 28 листопада 1896 року, коли імператорським указом були затверджені умови діяльності Сумської машинобудівної майстерні. Згодом почалася побудова основних цехів: ливарного, механічного, котельного, ковальського, модельного, мідно-кабельного.

Завод проводив ремонти обладнання цукрових заводів і залізниць, саме тут виготовили першу вітчизняну парову машину, випустили відцентрові насоси низького і високого тиску, обладнання для порохових заводів, парові котли, ферми для залізничних мостів, інвентар для млинів, маслобійок, крупорушок, плугів. Саме тут вперше в Україні освоїли електродугове зварювання. З розвитком хімічної промисловості завод починає виготовляти обладнання, яке необхідне для функціонування цієї галузі. У воєнні часи 1941–1945 років заводчани виконують замовлення для потреб фронту. А вже з середини XX століття підприємство спеціалізується і на виготовленні обладнання для атомної промисловості. У 2000 році завершено процес приватизації заводу, відбувалося поступове розширення номенклатури продукції.

Наразі АТ «СМНВО-Інжиніринг» – підприємство, яке нерозривно пов’язане з історією Сум. Тут працюють цілими сім’ями, дуже часто можна зустріти, коли три покоління однієї родини присвятили своє життя цьому підприємству.

Олександр Лисенко сказав, що неможливо говорити про місто Суми й не згадати про заводчан: «Історію підприємства творять люди. Це талановиті, непересічні особистості, які своєю працею звеличують і завод, і рідне місто. Я хочу привітати керівництво акціонерного товариства, всіх, хто тут працював чи працює. Ми з Володимиром Матвійовичем уже говорили про плани святкування 150-ої річниці від дня заснування заводу. Упевнений, воно буде не менш грандіозне. Усіх зі святом і дякую за те, що розвиваєте наше місто і нашу область».

За наполегливу сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток машинобудівної галузі міста Суми та з нагоди 125-ої річниці заснування машинобудівного об’єднання Олександр Лисенко нагородив грамотами міського голови працівників підприємства – Андрія СУКАЧОВА, В’ячеслава БРИНЬОВА, Сергія ДУБІНКІНА та Олександра МОВЧАНА.