Надрукувати
Перегляди: 1257

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН під час щопонеділкової апаратної наради доповіла щодо стану впровадження Стратегії інтеркультурного розвитку міста Суми.

Посадовець нагадала, що Суми долучились до Національної Мережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) в березні 2016 року, коли було підписано Меморандум Національної Мережі Інтеркультурних Міст України. За чотири роки міська рада затвердила Стратегію інтеркультурного розвитку міста Суми.

Як зауважила Антоніна Кохан, Стратегія інтеркультурного розвитку міста погоджена зі Стратегією розвитку міста Суми 2020-2030 та інтегрована в її філософію. Так, зокрема, у напрямі «Місто для людей» наявна стратегічна ціль «Створення можливостей для якісного життя, розвитку творчих здібностей та продуктивної роботи мешканців», операційною ціллю якої є «Об’єднання та залучення людей, використовуючи локальну унікальність, інтеркультурність та громадську проактивність».

«Завдання, що відповідають стратегічним цілям Стратегії інтеркультурного розвитку міста Суми, включені до складу міських цільових програм «Відкритий інформаційний простір Сумської міської територіальної громади» на 2019–2021 роки» та «Програма сприяння розвитку громадянського суспільства Сумської міської територіальної громади на 2019-2021 роки, – зазначила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики. – Інтеркультурність, як сутнісна ознака, має стати характеристикою усіх цільових програм розвитку міста. Це ще більш важливе завдання, оскільки воно стосується системних змін у плануванні та реалізації міського розвитку, і саме для цього в Стратегії інтеркультурного розвитку міста представлені стратегічні й оперативні цілі та пріоритетні заходи ключових сфер міського життя: «Освіта», «Бізнес та працевлаштування», «Публічні місця та адміністративні послуги», «Безпека та захист», «Культура та спорт», «Інтеркультурне врядування», «Комунікації та ЗМІ».

Керівник структурного підрозділу повідомила, що нинішнього року реалізація Стратегії інтеркультурного розвитку міста Суми через пандемію і суворі карантинні обмеження відбувалась в особливих умовах. Проте, навіть це не завадило впровадити низку заходів.

Так, протягом 2021 року з метою розвитку інтеркультурних компетентностей здобувачів вищої освіти для вибудови успішної стратегії лідерства в різнобічному культурному середовищі, у рамках проєкту «Міжкультурні комунікації та лідерство: діалог для успішної співпраці» проведено чотири семінари та підготовлено інтерв’ю з його учасниками.

З метою подолання соціального відчуження представників ромської національної меншини та виконання завдань, спрямованих на розв’язання, зокрема, проблем у сфері доступу до соціальних послуг, стану документування осіб ромської національності, здобуття загальної середньої освіти дітьми-ромами у Сумському міському центрі соціальних служб відбулася зустріч щодо вирішення проблемних питань представників ромів міста.

Одним з найефективніших заходів щодо поширення знань про політику Ради Європи у питаннях євроінтеграції є щорічне відзначення Дня Європи. Цього року відбулися «Дні Європи на дивані» – презентації євроклубів, зустрічі з волонтерами, майстер-класи, флешмоби, квести, квізи, кулінарні та мистецькі конкурси.

Відповідно до стратегічної цілі щодо популяризації традиційних проявів культур спільнот і меншин, що проживають у Сумах, через культурні та спортивні заходи, до 25-ї річниці Конституції України, в рамках обласного фестивалю народної творчості «З любов’ю вічною до тебе, рідний краю!» відбувся творчий звіт кращих аматорських колективів та окремих виконавців Сумської міської громади «Місто, яке я люблю!», в якому взяли участь народна вокальна студія «Авів» єврейського благодійного центру «Хесед Хаїм». Також відбулося відкриття арт-простору «Єврейський дворик» у дворі Єврейського Будинку.

Також, з метою сприяння соціальній згуртованості, залучення до співпраці іноземних студентів та волонтерів, у серпні поточного року КП «Центр дозвілля молоді» було організовано роботу молодіжного освітнього наметового табору для молоді «Joy!Camp». Під час роботи табору було організовано проведення тематичних тренінгів на тему антидискримінації, гендерної рівності, толерантності, розроблялись та обговорювались спільні проєкти.

Як наголосила Антоніна Кохан, культурне різноманіття громади найяскравіше проявляється під час святкових міських заходів: «Міські національно-культурні товариства традиційно долучаються до святкування Дня міста. За ініціативи представників єврейської спільноти БО «Хесед Хаїм» відбулась волонтерська акція «Найкращому місту – нашу любов», в рамках якої відбулась концерна програма вокального театру-студії «Авів», учасники молодіжного та підліткового клубів провели танцювальный флеш-моб по єврейським танцям. Також була представлена виставка творчих робіт учасників кружка «Золоті руки» та майстер клас по плетінню пледів, який потім подарували діткам з Дому малюка. На святі були представлені традиційні єврейські страви, представлена фотовиставка про діяльність єврейської громади у місті. Протягом акції гості мали можливість долучитись до збору коштів на ліки для онкохворих дітей з Сумської дитячої онкогематології».

Крім того, з метою промоції обласного центру: «Суми – форпост інтеркультурності», використовуючи різні засоби комунікації, зокрема засоби зовнішньої реклами, до Дня міста департаментом комунікацій та інформаційної політики разом з управлінням архітектури та містобудування реалізовано outdoor-проєкт «З Днем міста, Суми! Суми – місто інтеркультурне».

Задля представлення широкому загалу громади сплетіння міжнаціональних історичних коренів, етнонаціонального різноманіття міста Суми, соціокультурного зрізу частини етнічних груп, які зареєстрували власні громадські організації і товариства до Дня міста, Департаментом комунікацій та інформаційної політики було реалізовано творчий проєкт – презентація друкованого видання «Суми: інтеркультурний діалог».

Також, значну роль в реалізації політики інтеркультурності у місті, а саме у популяризації культурних традицій та історичної спадщини спільнот і меншин, що проживають у Сумах, відіграють бібліотеки Сумської міської центральної бібліотечної системи.

В рамках реалізації стратегічних цілей щодо облаштування публічних місць міські національно-культурні товариства охоче долучаються до заходів з благоустрою міста. У жовтні поточного року було проведено вже традиційну волонтерську акцію «Моє зелене місто», що ініційована благодійною єврейською організацією «Хесед Хаім».      

Спеціалісти міської ради спільно з партнерами систематично брали участь у заходах, що пропонувались програмою «Інтеркультурні міста» Ради Європи, з ціллю розбудови ІСС потенціалу по всьому світу – онлайн-тренінгів, що охоплюють широкий спектр актуальних тем для Інтеркультурного міста.

26 жовтня фахівці Департаменту комунікацій та інформаційної політики разом з представниками патрульної поліції в Сумській області та науковцями Сумських ВНЗ взяли участь у вебінарі з антидискримінації, який організовано національним координатором проєкту Ксенією РУБІКОНДО за участі ІСС експрета Ради Європи пані Лізи ТАБОР (Рочестер, США).

У свою чергу очільник громади Олександр ЛИСЕНКО зауважив, що важливо підтримувати комунікацію з людьми, які бачать розвиток своїх територій, і діляться досвідом з нашим містом.

«У 2016 році ми розпочинали стратегічно працювати над напрямком інтеркультурності. Надалі, я хочу щоб у цьому напрямку ми більше розвивали і проєкти, які стосуються економіки. Ситуація в економіці складна, але там де ми попередньо налагодили зв'язки з міжнародними партнерами у нас відбувається покращення матеріального стану бюджетної сфери – дитячих садочків, лікарень, маю на увазі їх утеплення, встановлення індивідуальних теплових пунктів. Це економія коштів, і в цьому напрямку слід рухатись. Ми можемо також використовуючи інтеркультурність для створення привабливого інвестиційного клімату нашого міста», – наголосив міський голова.

Очільник громади подякував усім, хто долучився до ініціативи розробки Стратегії інтеркультурного розвитку міста Суми та її впровадження і висловив сподівання на плідні результати її втілення у майбутньому.