005.jpg

Під головуванням заступника міського голови Віри МОТРЕЧКО відбулось засідання Координаційної ради у справах ветеранів війни та праці, осіб з інвалідністю на якому обговорили важливі питання соціальної підтримки пільгових категорій населення.

Участь у засіданні взяли представники департаменту соціального захисту населення, управління охорони здоров’я, громадських організацій, які опікуються питаннями соціального захисту осіб з інвалідністю.  

Начальник управління у справах осіб з інвалідністю та соціального захисту департаменту соціального захисту населення Алла КОЛЯР у своєму виступі акцентувала увагу на заходах, які передбачені програмою Сумської  міської територіальної громади «Милосердя» для підтримки даних категорій осіб. Вона доповіла про соціальні послуги, які надають пільговим категоріям населення підзвітні департаменту комунальні установи – територіальний центр «Берегиня» та Центр учасників бойових дій.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Степан ПАК розповів присутнім членам координаційної ради про безкоштовні медичні послуги в рамках укладених із лікарями декларацій, вакцинацію проти COVID-19, роботу реабілітаційних центрів, створених у 2021 році на базі медичних закладів.

Учасники засідання поділилися досвідом роботи у напрямку забезпечення реалізації прав осіб з інвалідністю. Координатор ГО «Ініціативи Слобожанщини» Дарія САССА розповіла про вжиті заходи щодо поліпшення життя незрячих мешканців громади, а саме: створення бібліотеки аудіокниг, яка налічує 11 тисяч примірників, розроблення безкоштовного мобільного додатку «Автобус Суми», який допомагає людям з інвалідністю по зору вільно користуватися громадським транспортом.

Голова правління Сумської обласної організації УТОГ Олеся КОВТУН ознайомила присутніх із Всеукраїнським проєктом «Сервіс УТОГ – 24/7» – системою цілодобового дистанційного відеозв’язку з перекладачем жестової мови Українського товариства глухих, що дозволяє особам із порушеннями слуху вільно комунікувати, отримуючи соціальні та адміністративні послуги.

Про реабілітаційні заходи, що спрямовані на покращення психо-емоційного стану дітей із порушеннями розвитку, підвищення рівня соціальної адаптації осіб з інвалідністю у своєму виступі доповіла директор Центру «Сприяння» громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» Тетяна ГУСЄВА.

Голова Сумської міської організації ветеранів України Вячеслав НИЧИПОРЕНКО повідомив про досягнення організації у питаннях виховання молоді, розвитку волонтерського руху серед  ветеранів.

Окрім того, з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю Віра Мотречко та Алла Котляр вручили відзнаки міського голови активним громадським діячам Олегу ГАБУ, Миколі ПЕДОРЕНКУ та Анатолію САССІ. Також відзнаки директора департаменту соціального захисту населення отримали Тетяна ГУСЄВА, Олеся КОВТУН і Людмила ШРАМКО.