Надрукувати
Перегляди: 818

У Сумах уп’яте відбулася науково-практичну конференцію «Актуальні питання охорони праці та здоров’язбереження в галузі освіти».

Десять років, як навколо питань здоров’язбереження гуртуються педагоги закладів дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти Сум. За цей час у процесі плідної співпраці освітян міста та науковців кафедри медико-біологічних основ фізичної культури СумДПУ ім. А. С. Макаренка було опрацьовано багато цікавих, корисних, а головне практично важливих тем, які знайшли своє відображення в діяльності закладів освіти. Сьогодні «Школа педагогіки здоров’я» працює в рамках міського проєкту «Здоров’я – заради майбутнього», започаткованого Центром професійного розвитку педагогічних працівників Сумської міської ради. Наприкінці листопада відбулася вже вп’яте науково-практична конференція «Актуальні питання охорони праці та здоров’язбереження в галузі освіти», привернувши увагу до актуальних проблем щодо створення безпечних, комфортних умов праці всіх учасників освітнього процесу.

Під час пленарного засідання більше ста педагогів Сумської міської територіальної громади та інших закладів освіти Сумської області мали можливість ознайомитися з основними напрямами роботи зі створення здорових та безпечних умов праці та навчання в сучасній школі, дізнатися про можливі прояви мобінгу на робочому місці, з’ясувати, як подолати наслідки стресу та його уникнути. В умовах дистанційного навчання загострюється увага до порушень зору та постави учнів, і зовсім неочікуваними виявилися відповіді на запитання щодо впливу на здоров’я гаджетів. Для багатьох педагогів, які перехворіли COVID-19, важливо було почути, як справлятися з постковідним синдромом, перебуваючи на робочому місці, як відновити втрачене здоров’я та запобігти новому зараженню.

Модерувала конференцію завідувач кафедри медико-біологічних основ фізичної культури СумДПУ ім. А.С. Макаренка Ірина КАЛИНИЧЕНКО. Перед присутніми на пленарному засіданні виступила з доповіддю Алла РЯБУХА, начальник управління Державної служби якості освіти в Сумській області, яка представила педагогам коло питань зі створення безпечного здоров’язбережувального середовища в закладах освіти. Також спікерами були науковці університету, які презентували різні аспекти здоров’язбережувальної діяльності, що мають практичне значення для всіх учасників освітнього процесу.

У всіх виступах головною була думка про те, що розбудова сучасної школи неможлива без створення безпечного освітнього середовища, у якому комфортно працювати та навчатися.