005.jpg

Представники Сум взяли участь у навчальному візиті, організованому провідним заявником проєкту «Управління відходами на основі замкненого циклу» – Радою Мажейкяйського району (Литовська Республіка).

Суми представляли начальник відділу інвестицій та зовнішнього партнерства департаменту фінансів, економіки та інвестицій Валентина ХИЖНЯК, завідувач сектору зовнішнього партнерства Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Наталія РЯБОКОНЬ, депутат міської ради Віталій ЖИЛЕНКО.

Навчальний візит розпочався з конференції в муніципалітеті Ради Мажейкяйського району, під час якої Валентина Хижняк представила учасникам інформацію про Суми та діяльність громади в рамках участі в реалізації проєкту. Також учасники ознайомилися з презентацією про поводження з відходами в Мажейкяйському муніципалітеті та регіоні Тельшяй тадізналися від партнерів-учасників про хід проєкту.

Далі на учасників навчального візиту чекала насичена програма, в рамках якої вони відвідали підприємство з водопостачання та очищення стічних вод «Mažeikių vandenys», Регіональний центр поводження з відходами м. Тельшай, одну з найсучасніших біогазових електростанцій у країнах Балтії, що розташована поблизу м. В’євіс та належить міжнародній компанії з багаторічним досвідом у сфері проектів відновлюваної енергетики Green Genius, підприємство з повним циклом переробки шин та скла Ekobazė в м. Електренай, а також один з майданчиків Центру повторного використання у м. Вільнюс.

Наступним заходом у рамках реалізації проєкту стане «круглий стіл» у співпраці з проектом SUPMed на тему: «Застосування циркулярної економіки через управління відходами та переробку», що відбудеться в середу, 8 грудня. Учасники ознайомляться з найкращими практиками як державного (наприклад, муніципалітети), так і приватного секторів (наприклад, туристичні заклади); розглянуть питання підвищення обізнаності та освіти для молоді та дорослих, спонукання до зміни поведінки, поширення результатів проєкту та максимізації їх довгострокового впливу (для участі в «круглому столі» необхідно зареєструватися за цим посиланням).

Нагадаємо, проєкт «Управління відходами на основі замкненого циклу» фінансується Ісландією, Ліхтенштейном та Норвегією через EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Грантовий фонд Єдиного Економічного Простору та Норвегії для регіонального співробітництва). Він реалізується радою Мажейкяйського району (Литва), урядом міста Пайде (Естонія), Регіональним центром поводження з відходами міста Тельшяй (Литва), департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради (Україна) та недержавною організацією Green Business Norway (Норвегія).

Окрім спільних завдань для всіх учасників проєкту, таких як підвищення екологічної обізнаності населення, активна комунікаційна кампанія, обмін досвідом, ознайомлення з передовими практиками поводження з побутовими відходами, для Сум планується розробка концепцій поводження з небезпечними відходами у складі побутових та організації збору та вивозу ТПВ у приватному секторі міста.