002.jpg

У Сумах 55 педагогів закладів дошкільної та позашкільної освіти стали учасниками кола ідей «Ранній розвиток дитини як запорука успішного розвитку особистості».

Захід проводився Центром професійного розвитку педагогічних працівників.

У ході зустрічі консультант Центру Наталія ЗАЙЧЕНКО запропонувала з різних фокусів розглянути питання раннього розвитку дітей: ранній, скоростиглий, випереджальний чи пригнічений розвиток дитини дошкільного віку. Вона зробила огляд прогресивних інноваційних методик і підходів раннього розвитку дітей, окреслила роль вихователя в кожній із них, провела паралель з позицією сучасного педагога закладу дошкільної освіти.

У ранньому дитинстві закладаються основи всього подальшого розвитку людини. Саме на особливостях дітей раннього віку зосередила свою увагу консультант Центру Наталія КРУГЛЯК.

Кращі практики роботи з дітьми раннього віку в закладах дошкільної освіти показали педагоги ЗДО № 8 та № 28.

Олена ОХРІМЕНКО, вихователь ЗДО № 28, розповіла про особливості створення розвивального освітнього середовища в групах раннього віку з використанням пересувних консолей, що значно підвищує рівень пізнавальної активності, стимулює дітей до предметно-маніпулятивної діяльності.

Валентина МАКАРОВА, вихователь-методист ЗДО № 28, представила модель використання інтерактивної підлоги в освітній діяльності з дітьми раннього віку. Зазначила, що за допомогою інтерактивної підлоги не лише підвищується якість освітнього процесу, а й відбувається емоційний розвиток дітей, що є не менш важливим завданням для педагогів.

Окрім того, Інна СОБІНА, вихователь ЗДО № 8, продемонструвала практику впровадження освітньої технології «Стіна, яка говорить» та можливості її застосування на заняттях усіх освітніх напрямів Базового компоненту дошкільної освіти, проведення рефлексії.

Керівник гуртка Центру ігрової підтримки «Ладушки» Сумського Палацу дітей та юнацтва Надія ЛОХОНЯ презентувала досвід роботи щодо раннього розвитку дитини в умовах дистанційного навчання та запропонувала для більш детального ознайомлення перегляд відеоряду на Youtube-каналі Центру Дозвілля Сумського ПДЮ.