003.jpg

Міський очільник Олександр ЛИСЕНКО під час апаратної наради доручив управлінню охорони здоров'я опрацювати питання будівництва у Сумах кисневих станцій.

За словами міського голови, на будівництво двох кисневих станції має надійти субвенція з державного бюджету, крім того, з бюджету сумської громади наступного року планують виділити кошти на будівництво ще однієї, вже третьої, кисневої станції.

«З державного бюджету нам обіцяють дати субвенцію на дві кисневі станції у двох лікарнях. Зараз ми з вами проходимо громадське обговорення бюджету, до 30 грудня ми ще можемо вносити пропозиції. Наступного року сума на медичну галузь буде не менша, ніж цього року, – я це питання беру під особистий контроль, – наголосив очільник громади. – Наразі треба з'ясувати куди йтиме субвенція, і де ми побудуємо третю кисневу станцію. Спершу необхідно прорахувати потужність на дві кисневі станції, і потім ми ухвалимо рішення, де побудуємо станцію за кошти міського бюджету. Необхідно за тиждень це питання владнати і вже врахувати в бюджеті кошти на наступний рік на цю потребу».

Дане доручення Олександр Лисенко адресував управлінню охорони здоров'я.

Як повідомила Олена ЧУМАЧЕНКО, за кошти бюджету громади, які були додатково виділені для потреб міських лікарень, придбали медикаменти, обладнання, швидкі тести для визначення антигена COVID-19.

«Вже відбулися поставки медичного обладнання в лікарні міста на загальну суму 14 млн грн. Серед обладнання – дорослі і дитячі електрокардіографи, апарати СІПАП, апарати штучної вентиляції легень, дефебрилятори. Цього тижня відбувається поставка пересувних рентген-апаратів і шприцових насосів, – повідомила Олена Чумаченко. – На сьогоднішній день всі заклади, які надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію забезпечені пересувними рентген-апаратами. На сьогодні це вимога НСЗУ для укладення договору саме для надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію», – сказала посадовець.

Для надання допомоги хворим на COVID-19 на минулому тижні лікувальним закладам були поставлені за рахунок бюджету громади 35 кисневих концентраторів на загальну суму 1 млн 295 тис. грн.

Зокрема, за інформацією начальника управління охорони здоров'я, в Україні та в Сумах зокрема триває спад захворюваності.

За підсумками минулого тижня у Сумах кількість первинних хворих зменшилась на 37%, кількість активних хворих також скоротилась на 27%. У зв'язку з поліпшенням ситуації – відновлено планові прийоми в амбулаторіях первинної медичної допомоги.

Так, на сьогодні в міських лікарнях з коронавірусною хворобою знаходиться 197 осіб, 190 – дорослих хворих і сім дітей.

Для дорослого населення зайнято 32% ліжок, які виділені для госпіталізації хворих з коронавірусною інфекцією. Серед дорослих, які перебувають на стаціонарному лікування невакцинованих 65%, серед хворих на кисневій терапії 79%, серед потребуючих інтенсивної терапії в реанімаціях – 96% нещеплених пацієнтів.

Для дорослих хворих на коронавірусну інфекцію є вільними 400 ліжок, 395 з них забезпечені киснем, для дітей 128 ліжок вільні, всі забезпечені киснем.

До лікарень обласного підпорядкування минулого тижня госпіталізовано 89 сумчан.

Крім того, Міністерство охорони здоров'я України наказом № 2664 розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

Згідно з наказом, обов’язковій вакцинації додатково підлягають працівники органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, комунальних підприємств, установ та організацій.

Наказ набирає чинності через один місяць із дня його опублікування, тобто з 16 січня. Працівники вищезазначених установ, які не щепляться проти COVID-19 протягом цього періоду, мають бути відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

За словами Олени Чумаченко, Центри та пункти вакцинації проти COVID-19 на території міста працюють і в робочі, і у вихідні дні. Як завжди, минулими вихідними працювали Центри масової вакцинації від СOVID-19 у ТРЦ «Київ», у ТЦ «Епіцентр», у ТРЦ «Мануфактура» та у трьох амбулаторіях Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Загалом протягом вихідних днів проведено 436 щеплень. Медичними закладами на території міста внесені 321114 записів про вакцинацію до E-Health для 164823 осіб – 63,7% від усього населення міста.