001.jpg

У Сумах протягом травня відбудеться масштабне відзначення Дня Європи. На сумчан чекає насичена різноманітна програма, розпланована фактично на весь місяць.


Про заходи та акції, що планує з цієї нагоди Сумська міська рада, Інформаційному порталу розповів заступник міського голови Степан ПАК.

Так, вже 5 травня в обласному центрі відкриється міжнародний інвестиційний форум «СУМЩИНА INVEST-2016. УКРАЇНА-ПОЛЬЩА: ІНВЕСТИЦІЇ. РОЗВИТОК. ПАРТНЕРСТВО». Наступного дня, 6 травня, учасники Форуму відвідають підприємства Сум із польськими інвестиціями.

7 травня в Сумах в рамках Дня Європи відбудуться урочистості на честь вул. Люблінської та вул. Іоанна Павла II. З цієї нагоди зранку в Костелі Благовіщення Пресвятої Діви Мари проведуть молебень за участі Київського Патріархату та Української Греко-Католицької Церкви. Далі відбудеться покладання квітів до підніжжя Меморіалу Війська Польського, офіційна церемонія відкриття вулиць. Відкриє свої двері цього дня і спільний українсько-польський освітній центр «KRISMAR», що створений на базі ВПУ будівництва та автотранспорту.

Цього суботнього дня також запланований святковий концерт з нагоди ухвалення Конституції Республіки Польща (мистецька кав'ярня «Сумка»), відкриття фотовиставки «Польща очима сумчан» та презентація книги «Перехрестя долі» (Агенція промоції «Суми»).

У неділю 8 травня у дитячому парку «Казка» відбудеться благодійний фестиваль вуличної їжі «Квітень Суми фест», мета якого не лише розважити містян, а й заохотити їх до благодійності, бо ж зібрані під час заходу кошти будуть спрямовані на допомогу воїнам АТО. Новий формат європейського дозвілля, який був презентований сумчанам торік, вже полюбився містянам.

14 травня молодь Сум та Кракова позмагається у селфі-квесті містом, а ввечері всіх охочих запрошують на культурно-мистецький проект «Ніч музеїв», акцію, що перегукується із загальноєвропейським досвідом популяризації мистецьких надбань.

17 травня відбудеться зустріч сумської молоді зі студентами-науковцями та молодіжними активістами з Кракова, на якій обговорюватимуть питання євроінтеграції та актуальних проблем європейської молоді.

Головні події відзначення Дня Європи відбудуться у Сумах 21 травня. Цього дня в сквері Шевченка розгорнеться безкоштовний ярмарок інтерактивної та наочної пропаганди сучасних досягнень науки і виробництва просто неба – «Науковий пікнік». Працюватиме він з 9:00 до 14:00. Протягом цього часу відбудеться ряд конкурсів для сумських євроклубівців, вихованців закладів профтехосвіти та вишів.

А ще всіх охочих запрошують до спілкування з «живими книгами», відвідати ярмарок хенд-мейду на Соборній, послухати у міській галереї лекцію з циклу «Імена», присвячену німецькому живописцю, графіку та скульптору Георгу Базеліцу, побувати в арт-гуртожитку, відвідати театралізовану екскурсію історичним центром міста «Я розкажу тобі про Суми», переглянути європейські короткометражні фільми.

22 травня у міському парку ім. Кожедуба на євроклубівців чекатимуть маршрути інтелектуально-спортивної гри про країни Євросоюзу «Єврофутквест».

Більш детальну інформацію про заходи можна дізнатися на Інформаційному порталі Сумської міської ради та з анонсів і оголошень у засобах масової інформації. Не пропустіть! Буде цікаво, пізнавально та весело!