002.jpg

За підсумками минулого тижня у Сумах зменшилась загальна кількість первинних хворих, кількість активних хворих також скоротилась на 28%, – про це доповіла начальник профільного структурного підрозділу під час апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ.

«У Сумах поступово стабілізується ситуація з захворюваністю на COVID-19, Сумська область, а отже і Суми, минулого тижня виведена з червоного рівня епіднебезпеки та наразі перебуває в жовтому рівні. Однією з причин такої ситуації є вакцинація мешканців. Тож, для того, аби повноцінно та безпечно відсвяткувати прийдешні свята, не варто відкладати вакцинацію на потім», – сказала начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО.

Вона повідомила, що наразі у міських лікарнях з коронавірусною хворобою знаходиться 138 осіб: 135 дорослих та три дитини. Серед 135 дорослих, що перебувають на стаціонарному лікуванні з COVID – 19 невакцинованих 65% тобто 88 хворих, серед хворих на кисневій терапії – 80% невакциновані, серед потребуючих інтенсивної терапії в реанімації – 95% це нещеплені особи (21 пацієнт з 22). Серед семи хворих, що потребують вентиляції легень – шість пацієнтів невакциновані.

Для дорослих пацієнтів залишаються вільними 465 ліжок, 460 з яких забезпечені киснем. Для дітей вільними є 132 ліжка, усі з киснем.

Станом на п’ятницю, 24 грудня, до лікарень обласного підпорядкування госпіталізовано 108 пацієнтів, з них у реанімації перебувало 17 осіб, на ШВЛ – 14.

Загалом, за минулий тиждень захворіли 264 сумчанина, що менше на 24%, ніж попереднього тижня – 346. Внаслідок коронавірусної хвороби на минулому тижні зафіксовано 13 летальних випадків, на попередньому тижні вісім випадків. За останній тиждень одужало вдвічі більше осіб ніж захворіло – 613 хворих, серед них 74 дитини.

Як завжди, минулими вихідними працювали Центри масової вакцинації від СOVID-19 у ТРЦ «Київ», у ТЦ «Епіцентр», у ТРЦ «Мануфактура» та у трьох амбулаторіях Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Протягом трьох святкових днів проведено 473 щеплення.

Відповідно укладених декларацій на території міста щеплено однією дозою – 135936 осіб (56,2% від загальної кількості укладених декларацій у закладах на території міста), отримали дві дози вакцини – 121403 (50,2%). Серед дорослих вакциновано: першою дозою – 60,3% від кількості дорослих задекларованих), двома дозами – 53,9% від кількості дорослих задекларованих).

Як наголосив міський очільник, вакцинація залишається єдиним дієвим інструментом боротьби з COVID – 19, а новорічні свята – не причина нехтувати протиепідемічними заходами та вакцинацією: «Ми бачимо, що показники одужання покращилися, тож, аби зберегти цю тенденцію, варто встигнути щепитися до свят, і не нехтувати протиепідемічними нормами. Центри та пункти вакцинації проти COVID – 19 на території міста працюють і в робочі, і у вихідні дні. Не проводитимуть щеплення по всій країні 1 та 2 січня, проте після свят всі Центри та пункти вакцинації працюватимуть, як і раніше».

Олена Чумаченко також повідомила, що в Україні запроваджують бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу. Третю дозу вакцини можна отримати щонайменше через шість місяців із дати отримання другої дози. Для ревакцинальної дози використовуватимуть лише м-РНК-вакцини – Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною щеплена людина до цього.