007.jpg

Міські посадовці та лікарі підсумували вакцинальну кампанію громадян на території Сумської громади за 2021 рік та фахово порадили сумчанам, як безпечно для здоров'я провести новорічні свята.

Про підсумки вакцинальної кампанії на території Сумської громади розповіла заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО.

За її словами, 2021 рік був досить напруженим для медичної галузі міста, це стосується і січневого локдауну, весняної і осінньої хвиль захворювання на COVID-19, і необхідності у розгортанні додаткових ліжок для хворих на коронавірус пацієнтів (у п'яти міських закладах було розгорнуто 590 ліжок для дорослих хворих і 135 для дітей).

«Звичайно, гостро стояло питання і фінансового навантаження на лікувальні заклади, бо треба було забезпечити лікарні і медикаментами і обладнанням, а також проблема альтернативного забезпечення киснем міських лікарень, і, поряд з цим, проводилась імунізація населення», – сказала Тамара Іщенко.

Вакцинальна кампанія стартувала наприкінці лютого 2021 року для визначеної категорії осіб, а у червні – практично всі зареєстровані ВООЗ вакцини уже були наявні в Україні і всі бажаючі мали змогу імунізуватися.

Тамара Іщенко наголосила, що на цей період міською владою і управлінням охорони здоров'я були створені всі необхідні умови для того, щоб проводити масову вакцинацію населення – протягом робочого тижня у міських лікувальних закладах працювали стаціонарні пункти вакцинації, також були відкриті Центри масової вакцинації.

«В умовах світової пандемії суспільний інтерес має переважати перед особистим. Варто зазначити, що більшість населення міста абсолютно усвідомлено зробило вибір на користь вакцинування. Зауважу, що найбільш відповідальними були освітяни, – на сьогоднішній день 100% вчителів у наших міських загальноосвітніх навчальних закладах вакциновано, у дошкільних закладах вакциновано 99,9% співробітників. На другому місці по кількості вакцинованих – працівники галузі медицини, бо їх професія належить до групи ризику, і, як ви знаєте, серед них було багато захворілих на коронавірусну інфекцію. Серед медиків вакциновано 95% осіб, а решта 5% відносяться до групи, які перехворіли на COVID-19 і мають час, коли є тимчасові застереження від вакцинації», – зауважила заступник міського голови.

Вона звернулася до жителів громади з проханням заздалегідь подбати про власне здоров’я та вакцинуватися проти коронавірусу найближчими днями. 

«Вже наступного тижня у нас розпочнуться новорічні свята, – 1, 2 та 7 січня. Центри масової вакцинації населення не працюватимуть по всій Україні. У новому році вакцинальна кампанія стартує з 3 січня, тож, звертаюся до жителів громади не зволікати зі щепленням та завчасно імунізуватися проти COVID-19», – зауважила Тамара Іщенко.

Вона повідомила, що з 3 січня у Сумах продовжать працювати Центри масової вакцинації у ТРЦ «Київ» (вул. Кооперативна, 1) – з 09:00 до 18:00 (перерва з 13:00 до 14:00), у ТРЦ «Мануфактура» (вул. Харківська, 2/2) – з 11:00 до 17:00, у ТЦ «Епіцентр» (вул. Героїв Крут, 1/3) – з 09:00 до 17:00 (перерва з 13:00 до 14:00).

Також з 3 січня, сумчани зможуть імунізуватися від COVID-19 у трьох амбулаторіях: КНП «ЦПМСД № 1» (вул. Іллінська, 48/50, з 09:00 до 14:00), КНП «ЦПМСД № 1» (вул. Ковпака,7 з 9:00 до 12:00), КНП «ЦПМСД № 2» (вул. Привокзальна, 3-А з 09:00 до 14:00).

За інформацією заступника очільника Сум, станом на 28 грудня, медичними закладами на території міста внесені 327692 записів про вакцинацію до E-Health для 166567 осіб – це 64% від усього населення міста. З них, за добровільним бажанням батьків, вакциновано 964 дитини.

Відповідно до укладених декларацій, на території міста щеплено однією дозою – 135936 осіб (56,2% від загальної кількості укладених декларацій у закладах на території міста), дві дози отримали – 121403 (50,2%). Серед дорослих вакциновано: однією дозою – 60,3% від кількості дорослих задекларованих, двома дозами – 53,9% від кількості дорослих задекларованих.

Напередодні новорічних свят до сумчан звернулась і начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО, яка наголосила, що на святкові дні передбачається погіршення погодних умов та зниження температури повітря, тож містянам необхідно бути обачними і не проводити багато часу на вулиці, аби уникнути переохолодження організму.

За її словами, у закладах охорони здоров'я міста розгорнуто 14 пунктів обігріву, працюють вони також і у бібліотеках. Загалом, по місту функціонують 26 пунктів.

У лікарнях три пункти обігріву працюють у цілодобовому режимі – це приймальні відділення КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», КНП «Клінічна лікарня № 4 та  КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона». Вони забезпечені всім необхідним, а при необхідності людям буде надана медична допомога. Наразі до пунктів обігріву, які працюють у медичних закладах, звернулося сім осіб.

Олена Чумаченко також повідомила містян, що у разі травмування – можна звертатися до травмпунктів у КНП «Центральна міська клінічна лікарня» та КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона». Якщо травми одержали діти – варто звернутися до травмпункту обласної дитячої клінічної лікарні.

«Стосовно травмування: враховуючи ті погодні умови, які ми маємо, не виключено, що буде збільшення кількості осіб, які звернуться за медичною допомогою. Прошу всіх не зволікати і одразу звертитися до лікарні, адже вчасно надана медична допомога сприятиме швидшому одужанню пацієнта. З приводу інших невідкладних станів громадян – Центр екстреної медицини і стаціонарні відділення міських лікарень також працюють у цілодобовому режимі», – сказала посадовець.

За словами директора обласного медичного центру соціально небезпечних захворювань  Тараса ЗЛИДЕННОГО, не зважаючи на те, що свята тільки починаються, у лікувальний заклад вже звертаються більше пацієнтів, ніж зазвичай.

«Розпочалися корпоративні свята – і мешканці міста почали активно вживати алкоголь. В першу чергу, хочу звернути увагу сумчан на недопустимість керування транспортом у нетверезому стані, – після корпоративів, після святкувань не сідайте за кермо. Патрульна поліція працює цілодобово, експертиза працює цілодобово, наразі ми маємо набагато більше звернень поліції щодо водіння автомобілів у нетверезому стані», – сказав директор обласного клінічного медичного центру соціально-небезпечних захворювань.

Він зауважив, що активніше почали звертатися до закладу і перші потерпілі, які вживали алкоголь у великому об'ємі під час корпоративів. У них діагностовано алкогольні отруєння та гострі алкогольні інтоксикації: «Шановні містяни, будьте уважні, до того, що ви вживаєте, з ким вживаєте. Бо є випадки, коли люди самостійно залишалися на вулиці у таких складних погодних умовах, а потім були, звичайно, і травми, і обмороження. Тому прошу всіх містян – слідкуйте за собою, за культурою вживання алкогольних напоїв – і не потрапляйте до нашого закладу».