0012.jpg

На базі школи № 17 відбувся підсумковий захід у рамках освіторії з реформування системи шкільного харчування «Кращі практики організації харчування в ЗЗСО Сумської міської територіальної громади».

Участь у семінарі-практикумі взяли секретар міської ради Олег РЄЗНІК та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Як наголосив на початку теоретичної частини заходу Олег Рєзнік, – повноцінна і збалансована їжа – одна з умов нормального функціонування дитячого організму, тож представники влади роблять все для того, аби створити необхідні умови у закладах освіти для забезпечення здорового харчування дітей.

«На прикладі школи № 17, де нещодавно завершили ремонт харчоблоку та їдальні, ми побачимо, як впроваджено нове шкільне харчування дітей, і обговоримо всі питання, які цікавлять керівників освітніх закладів. Завдання міської влади – створити у всіх школах такі умови, і саме над цим ми працюємо спільно з міським головою і депутатами», – сказав секретар міської ради.

Він звернувся до освітян з проханням максимально співпрацювати з міською владою в питанні покращення умов із організації харчування в закладах освіти, і наголосив на тому, що ремонт харчоблоку школи №17 став можливим лише за тісної плідної співпраці директора школи Олени ДЕМЕНКО, міського голови Олександра ЛИСЕНКА, депутатів та профільного управління.

Продовжила семінар-практикум Антоніна Данильченко, яка зауважила, що Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування в закладах освіти» остаточно набула чинності з 1 січня: «У Сумах деякі заклади освіти нове меню почали вводити ще торік, тепер воно стало обов’язковим для усіх шкіл. Нововведенню передувала копітка робота, – у закладах освіти необхідно було створити умови для організації нового харчування дітей, обговорити з батьками це питання, адже, як усім відомо, від харчових звичок дітей, отриманих вдома, залежить їхня готовність до змін у школі».

Вона повідомила, що відтепер шкільне меню складають з урахуванням нових вимог, згідно з технологічними картами харчування Міністерства освіти. Проте, знадобиться певний час, щоб з’ясувати, наскільки страви підходять дітям, адже кожне меню сезонне і розраховане на чотири тижні.

«У меню присутні сезонні фрукти та овочі, є доволі великий об’єм м’яса, немає шкідливих інгредієнтів, таких як емульгатори, барвники, зменшено кількість солі та цукру», – зауважила начальник управління освіти і науки.

У ході практикуму керівники освітньої галузі Сум обговорили підходи до формування сучасного меню із залученням батьків та вихованців шкіл, відвідали оновлений харчоблок ССШ №17 та ознайомилися з можливостями роботи нового обладнання, яке презентувала майстер виробничого навчання ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Оксана ГРАМОТІНА, зокрема, пароконвектомату – професійного кухонного теплового обладнання, що дає можливість приготувати велику кількість продуктів з малими затратами теплової енергії.

Раніше, в рамках освіторії керівники шкіл відвідали й інші освітні заклади, де також ознайомились з можливостями роботи нового кухонного обладнання та організацією впровадження системи шкільного харчування.