002.jpg

Суми першим у Сумській області та одним із перших в Україні перейшло на електронну систему публічних закупівель ProZorro.

Про початок роботи розпорядників коштів на цій платформі говорили на брифінгу за участі міського голови Олександра ЛИСЕНКА та його заступника, керуючого справами виконавчого комітету Віктора ВОЛОНТИРЦЯ.
Система ProZorro забезпечує прозоре та ефективне здійснення допорогових закупівель, зазначив очільник обласного центру. А це є одним із головних принципів діяльності міської влади. Тож, саме тому Суми першими в області та одними з перших в Україні взялись застосовувати цю платформу.
«Сумчани хочуть знати, як витрачаються кошти, котрі вони сплатили у вигляді податків, і ми це забезпечимо», – зазначив Олександр Лисенко.
Функціонування електронної системи публічних закупівель ProZorro, зазначив заступник міського голови, регламентується рішеннями міської ради від 24 лютого та 30 березня. Останнім визначили положення про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами, а також встановлено мінімальну суму, що підпадає під електронні закупівлі (для товарів, послуг – від 50 тис. грн., для робіт – від 1 млн. грн.), аби це відповідало Закону України «Про державні закупівлі», який запрацює повноцінно з 1 серпня цього року.
ProZorro – це додаткові важелі відкритості та прозорості, зауважив Віктор Волонтирець. До цього протягом року всі договори, що не проходили через тендерні процедури, оприлюднювались на Єдиному веб-порталі публічних фінансів E-Data. Крім того, розпорядники коштів вже провели низку пробних закупівель через ProZorro. Станом на 25 квітня, що було визначено датою запровадження в обласному центрі цієї електронної системи публічних закупівель, у ній зареєструвались усі 22 розпорядники коштів, 7 лікарень і 27 шкіл, а також 28 потенційних учасників закупівель. Кількість останніх, зазначив заступник міського голови, не остаточна і може змінюватись безпосередньо в процесі закупівель.
Посадовець звернув увагу на суттєвих відмінностях платформи ProZorro від тендерних (конкурсних) процедур. Через електронну платформу здійснюватиметься закупівля товарів на суму від 50 до 200 тис. грн. послуг – від 1-1,5 млн. Дорожчі, як і раніше, проходитимуть через тендер (конкурс). ProZorro відрізняється й меншими термінами проведення торгів, що можуть бути скорочені до одного дня. Окрім того, учасники мають можливість знизити свої пропоновані ціни у три етапи до 3 % на кожному етапі.
«Усі процедури оприлюднюються, звіти розміщуються в системі ProZorro і для усіх – для замовників, учасників, сумчан – все буде відкрито», – наголосив Віктор Волонтирець.
Із початку року, повідомив заступник міського голови, завдяки тендерним процедурам і ProZorro вдалось зекономити понад 3 млн. грн. бюджетних коштів.
Наразі, поінформував Віктор Волонтирець, підготовлене розпорядження міського голови про створення комісії щодо перевірки проведення усіма розпорядниками коштів закупівель, у тому числі по системі ProZorro. А з 5 травня запрацює й відділ із конкурсних торгів, який у подальшому координуватиме всю діяльність щодо закупівель. Керуватиме новим структурним підрозділом Роман ТРЕПАЛІН, котрий пройшов відповідний конкурсний відбір та має досвід у цій сфері.