Надрукувати
Перегляди: 842

Для того, щоб знизити ризики інфікування COVID-19, уникнути тяжких наслідків хвороби, міські посадовці та медики радять сумчанам дотримуватися протиепідемічних правил і вакцинуватися.

Про ситуацію з захворюваністю у Сумській міській територіальній громаді, перебіг вакцинальної кампанії розповіли на брифінгу заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО, в. о. начальника управління охорони здоров’я Степан ПАК, директор КНП «Обласний клінічний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тарас ЗЛИДЕННИЙ.

Заступник міського голови Тамара Іщенко повідомила, що рівень захворюваності на COVID-19 в останні дні різко зріс. Якщо в перші дні нового року щодня виявляли в середньому по 100 нових хворих, то вже 11 і 12 січня таких понад 200. Через перевищення коефіцієнту виявлення випадків інфікування COVID-19 Сумщина, а з нею й обласний центр автоматично потрапили до «помаранчевої» зони.

Тенденція до зростання захворюваності, зауважила посадовець, підтверджує прогнози щодо подальшої ситуації.За інформацією Головного санітарного лікаря України Ігоря КУЗІНА, за статистичними даними у Міністерстві охорони здоров’я прогнозують, що з кінця січня почнеться нова хвиля поширення коронавірусу, пік якої припаде на середину лютого.

«Зважаючи на це, хотілося б звернутися до жителів громади. Які б заходи контролю за дотриманням карантинних обмежень не вживалися, а мобільні групи працюють постійно, кожен з нас має розуміти, що все залежить від нашої совісті та нашої відповідальності перед собою та перед іншими», – наголосила Тамара Іщенко.

Як зауважив Степан ПАК, останнім часом почастішали випадки перебігу захворювання з мінімальними симптомами, коли містяни дізнавалися про свій діагноз, здаючи ПЛР-тести для проходження стаціонарного лікування, при влаштуванні на роботу, виїзді за кордон. Для того, щоб знизити ризики інфікування COVID-19, посадовці та медики закликають сумчан дотримуватися протиепідемічних правил: зберігати соціальну дистанцію, носити маску, мінімізувати контактування з іншими особами та вакцинуватися.

«Основне, що ми втрачаємо людей. Для родин це колосальна втрата. Якщо до цього помирали одна–дві особи (таке спостерігалося протягом двох-трьох днів), то за 12 число – сім померлих. Загальна смертність досягла 1003 осіб у Сумах. Скептики говорять, що помирають і від інших хвороб. Це так. Але це є в більшості неконтрольовані показники, а тут інфекційна захворюваність, яка контрольована. Тому маємо право говорити про те, що треба робити все, щоб люди не хворіли, не втрачали кошти та, головне, – життя», – зазначив в. о. начальника управління охорони здоров’я.

Тамара Іщенко нагадала, що Суми активно включилися до проведення щеплення проти COVID-19. Вакцинальна кампанія стартувала з лютого для визначених категорій населення, а у червні вже вакцинація стала доступною для всіх охочих. Наразі, попри величезне навантаження на медичну систему, медичні працівники докладають зусиль для забезпечення роботи зі щеплення населення не тільки у робочі дні, а також у вихідні та святкові. Щеплення проводять міські, обласні, відомчі та приватні медичні заклади.

На території міста внесені 343590 записів про вакцинацію до E-Health щодо 173451 особи. Щеплено 78% дорослого населення міста та 4% дитячого.

Степан Пак порадив сумчанам щепитися здоровими, а після вакцинації протягом двох тижнів бути обережними та уникати людних місць.

Тарас Злиденний повідомив, що бустерну дозу вакцини, яка вводиться з метою посилення імунної відповіді, що згасає з часом, вже отримали 1454 жителі області. Бустерна доза доступна для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років. Оптимальний термін ревакцинації – від шести до дев'яти місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина. Для бустерної дози використовуються м-РНК-вакцини – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами. Для отримання бустерної дози необхідно звернутися до пункту вакцинації або лікаря первинної ланки, з яким укладена декларація.

«Вакцини для третьої, так званої бустерної дози, доступні на всіх пунктах вакцинації як у Сумах, так і в області. Наразі в більшості звертаються люди, які працюють або подорожують за кордон, але є і відсоток, він невеликий поки що, люди 60+, які усвідомлено вакцинувалися двома дозами, і звернулися зараз, – розповів директор КНП «Обласний клінічний медичний центр соціально-небезпечних захворювань». – Хоч ми боремося з ковідом майже два роки, окрім вакцинації, дієвої профілактики ковіду, а також маскового режиму, дистанції, дезінфекції, ми нічого не маємо».

Тарас Злиденний пояснив, що, на відміну від бустерної дози, додаткова призначена для людей з тяжкими хворобами та ослабленим імунітетом, які гірше відповідають на первинний курс вакцинації. Це, наприклад, пацієнти з онкозахворюваннями; пацієнти, які мають серйозні проблеми з імунітетом, імунодефіцити тощо. Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини.