006.jpg

Захворюваність сумчан на гостре респіраторне захворювання COVID-19 за останній тиждень зросла на 62%.

Про це під час апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ повідомила начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО.

За інформацією посадовця, в Україні та в Сумах спостерігається погіршення епідеміологічної ситуації, зокрема, відсьогодні на території Івано-Франківської області починають діяти карантинні обмеження «червоної» зони, сім областей України, в тому числі й Сумська, перебувають у «помаранчевій» зоні епідеміологічної небезпеки.

У Сумах минулого тижня щоденно фіксувалося понад 500 недужих, у суботу за добу виявлено рекордну, у порівнянні з попередніми хвилями, кількість хворих на коронавірус – 792 особи.

За підсумками минулого тижня кількість нових хворих зросла на 62%, активних хворих – на 52%.

«COVID-19 помолодшав, – за тиждень коронавірусну інфекцію виявлено у 796 дітей. Кількість активних хворих дітей, у порівнянні з позаминулим тижнем збільшилась на 78%, – повідомила Олена Чумаченко. – Позитивним є той момент, що сумчани найбільше зараз лікуються амбулаторно та у більшості випадків не потребують госпіталізації».

У міських лікарнях з коронавірусною хворобою перебуває 173 особи: 126 дорослих хворих (зайнято 25,2% ліжок із 500 визначених для надання допомоги) та 47 дітей (зайнято 35% ліжок зі 135 визначених для надання допомоги).

Серед 126 дорослих, що перебувають на стаціонарному лікуванні з COVID- 19 невакцинованих 60% – 75 хворих, серед хворих на кисневій терапії – 83% невакциновані, серед тих, кому потрібна інтенсивна терапія в реанімації,– 100% це нещеплені особи (13 пацієнтів). Серед 10 хворих, що потребують вентиляції легень, – усі пацієнти невакциновані.

Для дорослих пацієнтів у міських лікарнях залишаються вільними 384 місця, усі вони забезпечені киснем. Для дітей вільними залишаються 88 ліжок, також усі забезпечені киснем.

У КНП «Клінічна лікарня № 5» перебувають на лікуванні 53 хворих, на кисневій терапії – 39 пацієнтів, п'ять на ліжках інтенсивної терапії, підключені до апарату СІПАП – шість пацієнтів. У КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 38 хворих, на кисневій терапії – 26 пацієнтів, у відділенні інтенсивної терапії – шість, підключені до апарата СІПАП – чотири пацієнти. У КНП «Клінічна лікарня № 4» лікуються 35 хворих, на кисневій терапії перебувають 23 пацієнти. У КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» з діагнозом коронавірусна хвороба – 47 дітей, у відділенні інтенсивної терапії перебувають чотири пацієнти з підозрою та підтвердженою коронавірусною інфекцією, одна дитина підключена до апарата ШВЛ.

До лікарень обласного підпорядкування станом на п’ятницю госпіталізовано 68 сумчан, в реанімації перебувають сім осіб, до апарату ШВЛ підключені шість пацієнтів.

Олександр Лисенко вкотре нагадав, що задля уникнення складного перебігу захворювання містянам необхідно пройти повний курс вакцинації проти COVID-19.

Центри та пункти вакцинації проти COVID-19 на території міста працюють і в робочі, і у вихідні дні. Минулих суботи та неділі Центри масової вакцинації працювали у ТРЦ «Київ», у ТРЦ «Мануфактура» та в трьох амбулаторіях ЦПМСД.

Протягом вихідних, 22 і 23 січня, проведено 302 щеплення. Загалом, провакциновано 79,5% мешканців міста.

«Сподіваємось, що це вже останній штам коронавірусної інфекції, як і прогнозують ВООЗ і МОЗ. Новий штам «Омікрон» більш заразний для населення, але ми маємо легший перебіг захворювання. Тому все залежатиме від відсотка вакцинованих громадян», – сказала Олена Чумаченко.

Посадовець також нагадала, що у зв’язку зі значним зростанням звернень осіб з COVID-19 до закладів первинної медичної допомоги у ЦПМСД призупинено електронний запис до лікарів і обмежено візити з профілактичною метою.

У разі ще більш стрімкого поширення хвороби на території громади та збільшення кількості хворих, міський очільник доручив начальнику управління освіти і науки опрацювати питання переведення учнів початкової ланки на дистанційне навчання до стабілізації епідеміол