0012.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ керівники управління охорони здоров’я та освіти й науки доповідали щодо необхідності проведення ремонтів у медичних та освітніх закладах громади.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що кількість стаціонарних відділень, підпорядкованих міським лікарням становить 52. Наразі відремонтовані вже 40 відділень, існує потреба в проведенні ремонтних робіт ще по 12. До проєкту бюджету Сумської міської територіальної громади на 2022 рік включені такі планові роботи щодо проведення ремонту за кошти міського бюджету: відділення невідкладної допомоги в хірургічному корпусі КНП «Клінічна лікарня № 5», поліклінічних відділень в усіх лікувальних закладах (16 об’єктів), санітарних кімнат у стаціонарних і амбулаторних відділеннях з метою приведення їх до вимог інклюзії. Також нагальним є питання реконструкції системи енергозабезпечення в КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона», ремонт семи ліфтів у лікувальних закладах громади, впровадження заходів із протипожежної безпеки (встановлення блискавкозахисту, пожежної сигналізації), проведення ремонту покрівель за чотирма об’єктами, заміна інженерних мереж у двох медичних закладах.

Олександр Лисенко зазначив, що сумчани повинні отримувати якісні медичні послуги. А для цього потрібні не тільки висококваліфіковані кадри, а й відповідне обладнання та умови в медичних закладах. Він сказав, що управлінню охорони здоров’я необхідно продовжувати роботу в напрямку проведення ремонтів у лікувальних закладах. Тому доручив створити проєкт плану розвитку медичної галузі Сумської міської територіальної громади на три роки.

Начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО сказала, що протягом 2017–2021 років велася велика кількість ремонтних робіт, приведено у відповідність до норм більшість будівель закладів освіти. Виконувалися заходи з покращення енергозбереження та енергоефективності (заміна вікон, дахів, утеплення). Спортивні зали також ремонтувалися, цю роботу заплановано посилити. Наразі капітально відремонтовані спортзали в школах № 1, № 9, № 10, № 27, № 29. Загалом у громаді 40 шкіл комунальної форми власності, у 23 з них є потреба в ремонті спортивних залів. Поточні ремонти проводилися в спортивних залах усіх освітніх закладів, проте деякі з них ще потребують значних капіталовкладень для того, щоб облаштувати їх згідно з вимогами Нової української школи.

Очільник Сум сказав, що необхідно підготувати проєкт плану ремонтів спортивних залів, адже планується їхнє подання до ДФРР та на участь в інших державних програмах.