006.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО за підсумками чергового засідання сесії міської ради розповів про особливості бюджету громади на поточний рік.

Головний кошторис громади ретельно опрацьований усіма депутатами та розпорядниками коштів. Видатки за деякими статтями бюджету були зменшені, бо виникла необхідність компенсації теплогенеруючим компаніям різниці в тарифах на тепло. Адже, у зв’язку з підвищенням цін на газ, постала потреба в піднятті тарифу. Але з боку міської влади робиться усе можливе, аби сумчани отримували платіжки згідно з тарифами минулого опалювального сезону. Саме тому було прийнято рішення щодо такої компенсації, сума якої становить по населенню понад 180 млн грн. Можливо, у другому півріччі буде відповідна субвенція з державного бюджету для відшкодування різниці в тарифах, але наразі міські обранці з розпорядниками коштів напрацьовували програми розвитку таким чином, аби була можливість застосувати компенсаторні механізми з бюджету громади.

Міський голова зазначив, що в головному кошторисі враховані пропозиції, які стосуються усіх галузей життєдіяльності громади, – соціального захисту, медицини, освіти, молоді, транспорту, житлово-комунального господарства, оборонної роботи та інших.

«Ми в бюджеті врахували найбільш важливі напрямки, за якими житиме громада в поточному році. Ми заклали обов’язкові програмні моменти – вони стосуються термомодернізацїі, ремонту житлового та дорожнього фондів, бо без цього неможливо розвивати наше місто. Також це і ремонти комунікацій, тротуарів, облаштування умов для функціонування індустріального парку «Суми». Коли ми думали про бюджет, то звертали увагу не тільки на видатки, а й на надходження. Адже формування бюджету – це не тільки використання коштів, не тільки витрати й виконання програм. Це й надходження і підготовка до формування бюджету на наступні роки. І щоразу бюджету повинен бути, бажано, більшим, ефективнішим, щоб коштів вистачало не на «проїдання», а й на розвиток. Щоб місто було кращим, щоб мешканці відчували себе комфортніше, безпечніше, щоб всі послуги надавалися вчасно та на більш високому рівні. І тільки тоді це буде бюджет такий, який працює. І цьогоріч він у нас хоч і непростий, але збалансований», – підсумував Олександр Лисенко.

Окрім того, під час сесійного засідання депутатським корпусом були ухвалені Програма економічного і соціального розвитку Сумської міської територіальної громади на 2022 рік та основні напрями розвитку на 2023–2024 роки і прогноз бюджету на 2022-2024 роки.