007.jpg

З метою вирішення соціально-побутових питань, захисту майнових прав та інтересів певних категорій громадян шляхом встановлення опіки над ними в громаді діє опікунська рада при органі опіки та піклування, засідання якої відбулося у Сумах.

Внаслідок інтелектуальної недостатності або стійких психічних розладів серед мешканців міста Суми, як і інших міст України, є особи, які не усвідомлюють значення своїх дій та не можуть керувати ними, чим наражають своє життя та життя оточуючих на небезпеку.

У Сумах учергове відбулося засідання опікунської ради при органі опіки та піклування у складі 13 осіб, серед яких представники: служби охорони здоров'я, психіатричної допомоги, соціального захисту, депутатського корпусу та громадських організацій.

На черговому засіданні під головуванням заступника міського голови Віри МОТРЕЧКО було розглянуто три заяви мешканців Сумської міської територіальної громади щодо призначення опікуна над недієздатною особою, влаштування недієздатної особи до закладу соціального захисту особи, яка страждає на психічні розлади, надання дозволу на вчинення правочину від імені та на ім’я недієздатної особи.

За результатами розгляду опікунською радою надано відповідні пропозиції органу опіки та піклування шляхом підготовки проєкту рішення виконавчого комітету.

Крім того, під час засідання були обговорені питання роботи, проведеної в січні поточного року, визначені організаційні питання на лютий 2022 року. Зокрема, проводиться робота з опікунами щодо надання звітів про виконання ними опікунських обов’язків по відношенню до підопічних в 2021 році, це питання вже опрацьовано з 313 опікунами (73,0%).

У реєстрі недієздатних повнолітніх осіб, який підтримується в актуальному стані, на 1 лютого 2022 обліковується 429 громадян. Вживаються заходи по захисту їх прав та інтересів, опрацьовується стан життєзабезпечення, визначаються проблемні питання сімей, де під опікою перебувають повнолітні недієздатні особи, та шляхи їх вирішення.

Згідно із затвердженим графіком в січні 2022 року проведено 57 обстежень житлово-побутових умов проживання недієздатних осіб, надано методичну допомогу з питань опіки та піклування 52 громадянам.

Засідання опікунської ради проводяться кожен перший вівторок місяця, допомогу з питань, що входять до компетенції опікунської ради, можна отримати за багатоканальним номером 78-88-88 та додатковим телефоном 78-71-46.

Подати документи у період дії карантинних заходів можна через електронний сервіс Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або шляхом поштового відправлення за адресою: 40035, м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, чи залишити у спеціальних скриньках, які розташовані на першому поверсі адмінбудівлі по вул. Харківcька, буд. 35.