0010.jpg

Департамент соціального захисту населення щодня отримує звернення від жителів громади, які потребують соціальної підтримки у вигляді різних видів державної соціальної допомоги або компенсації.

Про види державної соціальної допомоги, яка надаються сім’ям із дітьми, розповіла під час брифінгу начальник управління надання державної соціальної допомоги Ірина ЛАГІРЕНКО.

Через департамент соціального захисту населення йде оформлення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. До таких належать, зокрема, звільнені з роботи зв'язку з ліквідацією підприємства; зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні; аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності. Для кожної категорії визначений свій розмір допомоги. Торік за її призначенням звернулися 844 вагітні жінки, з початку поточного року – 74. Згідно з внесеними Урядом у листопаді 2021 року змінами, тепер для призначення допомоги замість паперового лікарняного використовуватимуться електронний. Проте, наразі відсутня технічна можливість скористатися таким сервісом, тому допомога призначається на підставі відповідної довідки в паперовій формі. Допомога при народженні дитини надається в розмірі 41280 грн. Виплата здійснюється одноразово в розмірі 10320 грн, а далі по 860 грн протягом 36 місяців.

Ірина Лагіренко відзначила те, що при оформленні цього виду допомоги сумчани все частіше використовують електронні сервіси, що має безліч переваг: менше, скористатися послугою можна не виходячи з дому, кожного дня та в будь-який час. У 2021 році в електронній формі подали документи на оформлення допомоги при народженні дитини 297 осіб, з початку 2022 року – 54. Термін звернення за допомогою – 12 місяців з дня народження дитини. На початок лютого на обліку в департаменті перебувало 5985 отримувачів такої допомоги.

Отримати таку допомогу можна й тоді, коли батьки зареєстровані на території України, але дитина народилася за кордоном. Але в цьому випадку документи подаються одним із батьків особисто.

Начальник управління надання державної соціальної допомоги нагадала, що після народження малюка кожна сім’я має право на отримання разової натуральної допомоги «пакунок малюка» або ж грошової компенсації його вартості. Одноразова фінансова допомога перераховується винятково на банківську картку, розрахуватися якою можна лише за конкретну групу товарів у безготівковій формі та у магазинах, які є учасниками проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги». Вартість пакунку малюка з 1 січня 2022 року дорівнює 6300 грн.

У 2021 році пологові будинки видали 860 таких пакунків, департамент соціального захисту населення – п’ять. За цей же період грошову компенсацію призначено 1596 особам.
Термін звернення за пакунком становить 30 днів з дня народження дитини, за грошовою компенсацією – 12 місяців,

У грудні минулого року рішенням Уряду внесені зміни до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня», якими, зокрема, визначено, що скористатися такою послугою можуть лише родини, що найбільше потребують допомоги у здійсненні догляду за дітьми, зокрема за дітьми з інвалідністю. Відповідні зміни застосовуються для нових звернень

«Змінами, які набули чинності 16 грудня, не передбачено, що ми мали припинити надавати цю компенсацію поточним отримувачам. Тож, ті, хто встигли оформити її до середини грудня, продовжують її отримувати», – зазначила посадовець.

Розмір компенсації становить 2100 грн, якщо дитина з інвалідністю – 4200 грн. Усього наразі в департаменті соцзахисту обліковується 418 її отримувачів.

Зупинилася Ірина Лагіренко і на такому виді держаної допомоги як допомога на догляд за хворою дитиною, якій не встановлена інвалідність. Для дітей до шести років це 4200 грн, від шести до 18 років – 5236 грн. Така допомога призначається на шість місяців.

Багатодітним родинам виплачується допомога на третю і наступну дитину віком до шести років. Її розмір становить 1700 грн. На сьогодні на обліку в департаменті перебувають 803 багатодітні сім’ї, які отримують допомогу на 941 дитину.

На державному рівні забезпечується й сприяння в підвищенні фінансової стабільності сім’ям, у яких рівень доходу нижчий прожиткового мінімуму, шляхом надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої сім’ї. З лютого вона призначається з урахуванням доходів за ІІІ-ІV квартали 2021 року, інформацію щодо яких Державна податкова служба України почне надавати лише в березні поточного року. Реєстрація запитів по таким справам на сьогодні не проводиться, визначити право до надходження даних неможливо. На сьогодні обліку в департаменті перебуває 1137 малозабезпечених родин. З цього року безробітні громадяни, які є членами малозабезпечених сімей, можуть отримати фінансову допомогу на відкриття власного бізнесу. Детальну інформацію з цього питання можна отримати в Службі зайнятості.

Ірина Лагіренко зауважила, що, відповідно до законодавства, на період дії карантину та протягом місяця після дати його скасування, строк виплати соціальних допомог громадянам, яким вона була призначена раніше, продовжується без подання необхідних документів

Посадовець звернула увагу на те, що дані, які громадяни надають для призначення державних соціальних допомог підлягають перевірці або верифікації. Протягом 2021 року було вивчено 1812 справ, з початку 2022 року – 1706. У разі виявлення порушень подання недостовірних даних проводиться розрахунок суми надміру виплачених коштів, що підлягають поверненню та стягненню. Отже, уразі зміни паспортних даних, складу сім’ї та інше, що впливає на виплату, отримувачі зобов’язані повідомляти департамент.

У зв’язку зі збільшенням захворюваності на COVID 19 мешканців та з метою запобігання поширенню недуги, приймання відвідувачів працівниками департаменту здійснюється переважно в дистанційному режимі. Приймання громадян проводиться винятково в Громадській приймальні департаменту, на додаткових робочих місцях (в приміщенні Міського єдиного інформаційно-розрахункового центру, Центрі учасників бойових дій та на віддаленому робочому місці департаменту по вул. Охтирська). Також – за графіком у старостинських округах. Жителі громади також мають можливість залишати письмові звернення, заяви, документи в спеціальній скриньці, розташованій при вході в адміністративну будівлю по вул. Харківській, 35. Отримати консультації можна як за телефонами, так і за допомогою електронної пошти.

Громадянам, які звертаються особисто, слід мати при собі всі документи, в тому числі й членів сім’ї, оскільки надання послуг соціального характеру здійснюється за допомогою програмного комплексу «Соціальна громада», який вимагає вичерпних відомостей, зокрема, що паспорта (ким виданий і коли).

Принагідно посадовець пояснила, чому сумчани отримали в лютому менші ніж до цього субсидії. Враховуючи те, що з початку року Сумська міська територіальна громада перебуває не в «червоній» зоні, субсидія розрахована без збільшення на 50% соціальних нормативів (як наслідок, середній розмір допомоги зменшився на 200 грн, а близько 300 домогосподарств втратили право на субсидію в порівнянні з груднем 2021 року). Разом із тим розмір житлової субсидії за січень 2022 року розраховано з урахуванням збільшення розмірів тарифів на послуги: з розподілу природного газу, з централізованого водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами.