007.jpg

Управління охорони здоров’я інформує, про те, що з квітня в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта.

Початок відпуску антибіотиків за електронними рецептами пов’язаний з необхідністю розв’язанням проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів.

Через неправильне використання антибактеріальних препаратів виникає резистентність. Антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій.

З квітня усі антибактеріальні препарати призначатимуться винятково лікарями, які виписуватимуть пацієнтам електронний рецепт. Там зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування.

Пацієнт зможе погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для цього необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я.