007.jpg

Згідно з Указом Президента України, який було підписано в березні минулого року, День пам’яті та примирення, а також свято перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, які відзначаються 8 та 9 травня відповідно, мають за символ квітку червоного «маку пам’яті».
Використовується вона з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».

На аверсі аверсі ювілейної медалі «70 років Перемоги над нацизмом», заснованої Президентом України 29 квітня минулого року, також розміщені червоні маки - роки 1945-2015 та гасло «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.

Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій МІШАКІН. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та 1945) та гасло «Ніколи знову».

Черврний мак – символ памяті жертв Першої світової війни, а згодом усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Був вперше використаний Американським легіоном для вшанування пам’яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни. Саме тоді відтоді маки вважаються кров’ю солдатів, загиблих на полі бою. Сьогодні в усьому світі мак – це символ пам’яті про загиблих солдатів у часи Першої та Другої світової війни.

До того ж, на відміну від смугастих стрічок, червний мак не несе жодного ідеологічного та політичного підтексту.