007.jpg

За підсумками минулого тижня у місті зберігається негативна статистика щодо захворюваності сумчан на гостре респіраторне захворювання COVID-19.

У Сумах кількість активних хворих зросла на 12%, – про це повідомила начальник управління охорони здоров'я Олена ЧУМАЧЕНКО під час щопонеділкової апаратної наради.

За інформацією профільного управління, за підсумками тижня у місті зберігається негативна статистика, – минулого тижня кожного дня реєструвалося понад 600 випадків захворювання на COVID-19, як наслідок, кількість активних хворих зросла на 12%.

«Спостерігається найбільше звернень за амбулаторною допомогою, проте відмічається навантаження і на стаціонари. Показники захворюваності серед дитячого населення стабілізувалися, – зменшилась на 30% кількість активних хворих і нових добових випадків», – повідомила начальник управління.

Наразі, у міських лікарнях із коронавірусною хворобою перебувають 264 особи, з яких 231 дорослий і 33 дитини.

У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 154 хворих, на кисневій терапії – 140 пацієнтів, на ліжках інтенсивної терапії – 10, підключені до апарату СІПАП – 10. У КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 37 хворих, на кисневій терапії – 22 пацієнти, у відділенні інтенсивної терапії – шість, з них три особи підключені до апарату СІПАП. У КНП «Клінічна лікарня № 4» – 40 хворих, на кисневій терапії – 23 пацієнти, двоє пацієнтів підключені до апарату СІПАП. У КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» лікується 33 дитини з коронавірусної хворобою, з них у відділенні інтенсивної терапії перебуває чотири пацієнта.

До лікарень обласного підпорядкування станом на п’ятницю госпіталізовано 110 сумчан, у реанімації перебувають вісім осіб, ще вісім пацієнтів підключені до апарату штучної вентиляції легень.

Для дорослих хворих, у лікарнях міста, на сьогоднішній день лишаються вільними 269 ліжок, усі забезпечені киснем. Для дітей – 102 ліжка, також усі забезпечені киснем.

Серед 231 дорослого пацієнта, що наразі перебуває на стаціонарному лікуванні з COVID-19, невакцинованих 74 % – 170 хворих, серед хворих на кисневій терапії невакцинованих 82%, серед 23 пацієнтів, що перебувають на ліжках інтенсивної терапії, усі – нещеплені особи. Серед 15 хворих, що потребують вентиляції легень, – усі невакциновані.

Начальник управління охорони здоров'я вкотре закликала містян вакцинуватися з тим, аби запобігти важкому перебігу хвороби.

«В Україні дозволена вакцинація від COVID-19 дітей від 12 років. Для щеплення використовується вакцина Comirnaty від Pfizer. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США, вона на 93% ефективна щодо необхідності госпіталізації підлітків віком 12–18 років», – зауважила Олена Чумаченко.

Окрім того, з 7 лютого повністю вакциновані діти від 14 років можуть отримувати 1 тис грн у застосунку «Дія». А також Урядом країни з 14 березня запроваджено виплату 500 грн за проведення бустерної вакцинації.

Центри та пункти вакцинації проти COVID-19 на території міста працюють і в робочі, і у вихідні дні. У будні дні щепитись можна у десяти амбулаторних відділеннях міських закладів охорони здоров’я та трьох Центрах масової вакцинації, – у ТРЦ «Київ», ТРЦ «Мануфактура та у ТРЦ «Епіцентр».

Цими вихідними Центри масової вакцинації працювали у ТРЦ «Київ» та у ТРЦ «Мануфактура», а також у трьох амбулаторіях ЦПМСД.

Станом на 23 січня, медичними закладами на території міста внесені 342819 записів про вакцинацію до E-Health для 171135 осіб, – це 66% від усього постійного населення міста (медичні записи створено для 170037 дорослих – 79,5 % від дорослого населення міста).