Надрукувати
Перегляди: 1040

У Сумах міська влада вживає систематичних дій щодо організації територіальної оборони та займається питанням щодо створення добровольчих формувань територіальної оборони.

Про це та захист населення в надзвичайних ситуаціях говорили під час брифінгу за участі першого заступника міського голови Михайла БОНДАРЕНКА, начальника відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслава КОНОНЕНКА, відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Артуар ПЕТРОВА та командира військової частини А 7316 сил територіальної оборони Збройних Сил України Костянтина СИПЧЕНКА.

Михайло Бондаренко повідомив, що на виконання Закону України «Про основи національного спротиву» щодо організації та виконання заходів територіальної оборони, було проведене ряд заходів, спрямованих на забезпечення діяльності військових формувань, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони на території Сумської міської територіальної громади (військова частина А 7316).

Зокрема, виділено земельну ділянку для розміщення військового містечка та адміністративні будівлі для особового складу, техніки та матеріально-технічних засобів військової частини, передано Сумському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки для забезпечення матеріально-технічної бази військової частини А 7316 майно комунальної власності (меблі, комп’ютерна техніка, інше обладнання), виділені кошти в сумі 500 тис. грн для облаштування території для розміщення військової частини, що включає заходи з освітлення території, встановлення огорожі, обладнання контрольно-пропускного пункту та оснащення камерами відеоспостереження.

Окрім того, під час чергового засідання міської ради депутати ухвалили рішення про надання Сумському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки субвенції з міського бюджету в сумі 2 млн грн для покращення матеріально-технічної бази військової частини А 7316.

Станіслав Кононенко додав, що виконавчі органи міської ради перебувають у постійній взаємодії з командуванням військової частини А 7316 та в терміновому порядку вирішуються всі нагальні питання щодо розміщення та несення служби військовослужбовцями.

Перший заступник міського голови зосередив увагу і на питаннях створення добровольчих формувань територіальної оборони, яке регламентується Законом України «Про основи національного спротиву» та Постановою КМУ від 29 грудня 2021 року № 1449. З боку міської ради 1 лютого було направлено до командування сил територіальної оборони ЗСУ листа щодо розгляду можливості прискорення прийняття рішення про утворення таких добровольчих формувань. Адже без такого рішення ініціативи громади (а такі вже надходять на адресу міської влади від громадян, які з об’єктивних причин не можуть потрапити на комплектування до сил підрозділу територіальної оборони) так і залишаються на папері. Міська влада наразі акумулює та розглядає такі звернення від громадян, уже надано вказівки щодо створення контактної групи у виконавчих органах міської ради, яка постійно підтримує зв'язок із заявниками. Він сказав, що такий принциповий підхід до питання створення добровольчих формувань територіальної оборони є виправданим, адже це будуть добровільні воєнізовані підрозділи, у яких будуть певні повноваження по застосуванню зброї, вони залучатимуться до певних дій із оборони: «Є певна структура побудови взаємостосунків по вертикалі між командуванням сил територіальної оборони ЗСУ та добровольчими формуваннями. Тому, відповідно до добровільного волевиявлення громадян, організовується група, на підставі рішення командування сил тероборони ЗСУ утворюються формування. Звичайно, не без ініціативи органу місцевого самоврядування. А підпорядковуватимуться такі формування командиру військової частини».

Командир військової частини А 7319 Костянтин Сипченко сказав, що є певна процедура відбору для тих, хто бажає стати до лав добровольчих формувань. Адже, не виключено, що участь у них розглядатиметься як один із різновидів служби, бо будуть оцінюватися медичні, професійно-психологічні критерії, а також укладатиметься контракт добровольця терміном на три роки. Наразі усе це опрацьовується командуванням сил територіальної оборони ЗСУ. Поки що головне завдання командування військової частини А 7316 – укомплектувати підрозділ резервістами, зробити його максимально боєздатним.

Не менш важливим питанням є інформування населення у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. На Інформаційному порталі Сумської міської ради створено розділ «Населенню при виникненні надзвичайних ситуацій», банер з посиланням на який розміщено на головній сторінці сайту. Там оприлюднено довідкові матеріали щодо інформування мешканців про дії у випадку різного роду надзвичайних ситуацій.

Артур Петров повідомив, що в цьому ж розділі надано посилання на інтерактивні карти з розміщенням укриттів та захисних споруд на території міста. Наразі ведеться обстеження таких об’єктів. Проводяться також інформаційно-роз’яснювальні та практичні заходи у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, лікарнях. Значну увагу приділяють плановим тренуванням, адже керівники розуміють важливість захисту і працівників, і здобувачів освіти, і пацієнтів – усіх тих, хто перебуває в закладі чи установі.

Перший заступник міського голови повідомив, що є проблемні моменти, які стосуються нестачі укриттів та захисних споруд у деяких мікрорайонах міста. Саме тому було вирішено звернутися до обласного керівництва, а ті своєю чергою – до Кабінету Міністрів України щодо зміни державних будівельних норм. Основні пункти такого звернення включають те, щоб, при проєктуванні будинків, були наявні пристосовані підвальні приміщення, які могли б слугувати укриттями. Також проблему нестачі захисних споруд могли б вирішити підземні паркінги.

Поки ж разом із обслуговуючими організаціями наводиться лад у вже існуючих укриттях та захисних спорудах, а департамент інфраструктури міста опрацьовує питання о встановлення покажчиків на входах до вже перевірених підвальних приміщень житлових будинків.

Окрім того, Артур Петров розповів, що протягом 2021 року у сумській громаді було проведено значну роботу щодо розвитку та вдосконалення цивільного захисту відповідно до вимог діючого законодавства – було завершено будівництво та прийнято в експлуатацію нову сучасну місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення населення Сумської міської територіальної громади. З метою оповіщення мешканців проведено монтаж та налаштування автоматизованого робочого місця, а на об’єктах із масовим перебуванням людей (школи, дитячі садочки, заклади позашкілля, лікувальні установи тощо) встановлено 95 внутрішніх блоків оповіщення. У місцях масового відпочинку та перебування людей встановлено 39 зовнішніх блоків. Система виконує оповіщення шляхом трансляції тривожних мовних повідомлень. Все обладнання є практично автономним.

Насамкінець учасники брифінгу нагадали сумчанам про необхідність протидії дезінформації. Вони зазначили, що питання інформаційної безпеки набуває особливого значення в умовах кризи, адже саме в такі моменти ворожі інформаційні атаки стають більш інтенсивними. Саме тому не потрібно піддаватися паніці, а всі дані ретельно аналізувати. Також не потрібно забувати про «гігієну споживання інформації» – послуговуватися даними лише з перевірених джерел та офіційних порталів чи видань.