003.jpg

5 травня у Сумах проходить Міжнародний форум «Сумщина Invest-2016. Україна - Польща: Інвестиції. Розвиток. Партнерство».


Ініціатором його проведення стала обласна та міська влада, Міжнародна Торгова Палата ICC Ukraine, регіональне представництво організації в Сумській області.

У роботі Форуму взяли участь представники Міністерств та відомств, народні депутати України, керівники провідних компаній та вищих навчальних закладів області, представники ICC та очільники регіональних відділень Міжнародної Торгової палати, Консульства Республіки Польща в місті Харків, керівники провідних компаній Польщі, структурних підрозділів та депутатського корпусу Сумської міської ради.

За словами міського голови Олександра ЛИСЕНКА, Суми підтвердили свій європейський вибір та мають довгі роки співпраці з Польськими містами Люблін та Гожув Велькопольский, які приносять свої вагомі результати.

Так, за підтримки міста Люблін, сумчани мають можливість брати участь у різноманітних заходах, які відбуваються у Любліні, а саме: в «Конгресі Ініціатив Східної Європи», в програмах обміну досвідом між посадовими особами місцевого самоврядування; бізнесмени – в інвестиційно-економічному форумі «LUB-INVEST»; творчі колективи – в «Ягелонському ярмарку». Нині польські експерти надають консультаційну допомогу у визначені напрямів для розробки Стратегічного плану розвитку міста Суми та його брендування.

За сприяння міста Гожув Велькопольский у 2014 році 39 дітей та підлітків з Сум мали змогу відпочити в дитячому таборі м. Дзівнув (Республіка Польща) на березі Балтійського моря. В червні 2016 року на запрошення польської сторони юні сумські футболісти візьмуть участь в міжнародному турнірі «Міні Євро 2016», якій відбудеться в м. Гожув Велькопольський.

Під час форуму було презентовано економічний потенціал та інвестиційні можливості Сумської області та міст регіону. Міський голова репрезентував інвестиційний клімат у місті Суми та закликав представників бізнесу до плідної співпраці.

Консул з економічних питань Генерального Консульства Республіки Польща у Харкові Вольдемар Ліщинський зізнався, що Польща також робила помилки на своєму європейському шляху, тому допоможе Україні їх уникнути. З цією метою міста-партнери завжди готові до конструктивних дій.

«Для нас важливо презентувати економічний потенціал регіону. Знайти європейських партнерів, показати їм, що Сумщина – інвестиційно-приваблива область. Тут динамічно розвивається сільське господарство, наука, IT-технології», – зауважив керівник регіонального представництва ICC Ukraine в Сумській області Володимир Демура. – Головне завдання ICC Ukraine якраз і полягає у поглибленні міжнародної кооперації, збільшенні потоків іноземних інвестицій в економіку країни та окремих територій».

Учасники зібрання взяли участь у двох панельних сесіях: «Сільськогосподарський потенціал Сумщини. Агробізнес. Перспективи міжнародного співробітництва. Розвиток сільський територій» та «ІКТ».

Під час останньої секретар Сумської міської ради Андрій БАРАНОВ разом з учасниками розглядали питання взаємодії в трикутнику «ІТ-Бізнес»-«Освіта»-«Влада»; розвитку ІТ-потенціалу м.Суми та регіону; створення та розбудови Smart city, iGov та системи електронного документообігу на всіх ланках влади. Створення та розбудова IT Cluster Sumy.

Також учасники панельної дискусії шукали відповіді на питання: Які найбільші виклики для ІТ-бізнесу на Сумщині? Нові технологічні стартапи – чудові інвестиційні можливості чи лише мрія? Тренди IT outsourcing, що і надалі буде зростати: Big Data, IoT, web-розробка, мобільні додатки, QA, кібер-безпека, хмарні технології тощо. Чого очікувати в наступні 5 років? Зростання та розвиток українських IT – стартапів – на які сектори дивитись і які найбільші виклики?.

Завтра делегація з Польщі ознайомиться з роботою ТОВ «Керамейя», АТ «Технологія», ТОВ «Горобина» та ПАТ «Сумський завод продтоварів».