0010.jpg

У Сумах до Всесвітнього Дня рідної мови відбулись громадські слухання «Рідна мова – держави основа» за участі представників влади міста і області, громадських активістів, науковців, педагогів і ЗМІ.

Розпочав захід громадський, політичний діяч, голова крайового відділення «Просвіта» (1992–1998), голова обласної організації Конгресу Української інтелігенції, радник міського голови з гуманітарних питань Віктор КАЗБАН, який поділився з присутніми спогадами про те, як наприкінці 80-х років ХХ століття в Сумах починався процес відродження української мови, учасником якого він був особисто, і наголосив на необхідності збереження солов’їної, як головної ознаки ідентичності нації.

У конференції взяла участь директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН. Посадовець наголосила на важливості збереження і популяризації рідної мови серед громадськості, особливо це важливо у цей складний для країни період.

«Мовне питання сьогодні в Україні, та у Сумах зокрема, – це питання національної інформаційної безпеки, консолідації суспільства перед новими викликами та загрозами, – наголосила вона. – Забезпечення функціонування української мови як державної, несе подвійне навантаження на кожного з нас: впроваджуємо та контролюємо дотримання чинного законодавства – та переходимо на українську як мову спілкування у побуті, в родині, у щоденному вжитку. У міжнародний день рідної мови Суми, місто, яке має особливий статус, – інтеркультурне місто, вітає представників багатьох національних меншин – грузинів, азербайджанців, поляків, вірменів, євреїв, ромів, греків, для яких сумська земля стала домівкою. Проєкт Ради Європи «Інтеркультурні міста України», який реалізується на теренах нашого міста, поширює політику взаємоповаги та спільного розвитку громад. У Сумах посадовці та громадськість, мешканці міста та його гості дбають про вивчення, поширення української мови, чистоту мови та слова: здійснюється моніторинг та контроль у сферах міської топоніміки, освіти, зовнішньої реклами, інформаційного контенту у ЗМІ та інших. Але скільки комісій та перевірок не було би проведено, результат буде лише тоді, коли ми вичавимо з себе залишки меншовартості та почнемо думати, говорити, мріяти, писати, листуватися українською».

На зібранні порушувалися наступні мовні проблеми: культурний розвиток України в контексті сучасних глобалізаційних процесі, українська мова в сучасному інформаційному просторі, нормативно-правові документи щодо мовної політики в Україні на сучасному етапі, державна мовна політика в галузях освіти та культури України тощо.

Про це говорили завідувач кафедри журналістики та філології СумДУ, очільник обласної організації Національної спілки журналістів України Володимир САДІВНИЧИЙ, голова обласної діаспори азербайджанців Сумщини Мехрібан САЛМАНОВА, доцент кафедри журналістики та філології СумДУ Алла ЯРОВА та директор Сумської міської централізованої бібліотечної системи Юлія ЗАГОВОРА.

Про формування духовної культури особистості через мову українського народу розповів український краєзнавець, публіцист, член Національної спілки журналістів України, завідувач міського музею «Дзвони пам’яті» Сумської міської організації ветеранів України Анатолій БЛИЗНЮК.

Окрім посадовців та представників наукової галузі до конференції долучились іноземні студенти СумДУ з Індії, які виконали пісні рідною та українською мовами.

Також на заході були присутні священник Свято-Воскресенського кафедрального собору ПЦУ Павло СУШИНСЬКИЙ та військовий священник, капелан отець Микола КАРПЕНКО.

У підсумку громадських слухань Віктор Казбан нагадав присутнім слова Йогана Гете, – скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина, і закликав дбати про красу і багатство рідної мови, вивчати інші мови і з повагою ставитися до кожної з них.