003.jpg

Під час брифінгу заступник начальника управління охорони здоров’я Степан ПАК повідомив, що ситуація щодо забезпечення ліками населення Сумської міської ТГ поступово стабілізується.

У перші дні війни було ухвалене рішення про те, що аптеки відкриватимуться почергово, аби якомога довше залишалися резерви ліків у громаді. І у перші ж дні війни в цю роботу включилися волонтери – допомагали діставати найбільш необхідні медикаменти та різними способами доставляли їх у місто.

Наразі гуманітарна допомога, яка надходить у місто, це, здебільшого, ті препарати, серед яких немає «рідкісних». Тому дуже важливо було перебудувати логістику постачання ліків, щоб максимально відновити забезпечення аптечної мережі.

Ситуація досі залишається непростою, проте і міська влада, і волонтери, і керівництво аптечних мереж мають спільне бачення та максимально зосереджені на тому, щоб відновити постачання необхідних ліків до Сум у тих масштабах, які потрібні для забезпечення нормальної життєдіяльності громади.

Як зазначив заступник начальника управління охорони здоров’я Степан Пак, стан справ щодо забезпечення громади Сум інсуліном повністю контрольований.

Він додав, що за умови стабілізації ситуації в країні розглядатиметься можливість пришвидшення закупівлі за кошти державного бюджету тих препаратів, які до війни мешканці отримували для лікування важких і рідкісних хвороб.

Також було зазначено, що у перші дні повномасштабної війни росії проти українського народу на території всієї країни населення почало масово скуповувати ліки, продукти харчування та речі першої необхідності. Саме тому виникла продовольча криза, а згодом з’явилася необхідність перебудовувати маршрути постачання медикаментів, адже значна частина України знаходиться і досі в окупації або постійно обстрілюється росіянами.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Степан Пак сказав, що від 24 лютого стаціонари лікарень забезпечували ліками настільки, на скільки це можливо. Було сформовано пріоритети – це створення резервів перев’язувальних матеріалів, дезінфекційні засобів, жарознижувальних, протипростудних та протизапальних препаратів. А вже потім велася робота по забезпеченню іншими медикаментами, які необхідні населенню. Було організовано роботу трьох «складів» на базі Центрів первинної медико-санітарної допомоги та однієї з лікарень, куди першочергово направлялася гуманітарна допомога, а вже потім розподілялася по всіх медичних установах громади.

Окремо існує «логістичний центр» на базі управління охорони здоров’я, де також регулюють надходження необхідних ліків та засобів медичного призначення до лікувальних закладів, працюють з різноманітними фондами та організаціями щодо залучення гуманітарної допомоги в Суми.

Розподілом гуманітарної допомоги, яка надходить Сумщині, займається Сумська обласна військова адміністрація, а тому найпершими забезпечувалися всім необхідним ті регіони нашої області, де велися активні бойові дії та які були окуповані. Проте, слід зазначити, що кількість необхідних населенню специфічних лікарських засобів там також мінімальна.

Т. в. о. директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Вікторія БУГАЄНКО повідомила, що з початку війни в закладі, як і у всіх інших, були проблеми із забезпеченням необхідними засобами. Але завдяки тісній співпраці з благодійною організацією «Благодійний фонд Олександра Ємця», небайдужими мешканцями громади, було отримано все необхідне.

Вона повідомила, що більше 50% дитячого населення було евакуйовано з міста. Ті діти, які залишилися - у разі необхідності можуть отримати повний комплекс послуг. Наразі також ведеться тісна співпраця з громадською організацією «Під матусиним крилом», в рамках якої надається допомога сім‘ям, де є дітки з інвалідністю.

Вікторія Бугаєнко зазначила, шо лікувальний заклад працює в повному об‘ємі, надаючи необхідні послуги дитячому населенню. Це 20 лікарів за різними спеціальностями, які можуть і проконсультувати, і призначити лікування. Також у лікарні сформовано резерв ліків та медичних засобів на місяць роботи. Це дозволить працювати і відділенню анестезіології, і міському центру дитячої хірургії, ортопедії та травматології.

Під час брифінгу щодо забезпечення ліками та медичними послугами населення Сумської міської територіальної громади директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Алла ОВОДЕНКО, в. о. директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Людмила ЦЮКАЛО та заступник директора КНП «Клінічна лікарня № 5» Тетяна ТКАЧ розповіли про роботу підпорядкованих закладів охорони здоров‘я в умовах війни.

Першочергово варто зазначити, що сімейні лікарі з першого дня війни безперервно працюють, надаючи максимальну допомогу всім, хто звертається. Адже наразі багато звернень від тих, хто тікали з «гарячих точок» до Сум. Це мешканці Києва, Ірпеня, Запоріжжя, Тростянця, Охтирки.

Лікарі первинної ланки мають змогу надавати деякі препарати, але це дуже обмежений список. Це антибактеріальні, протизапальні, знеболюючі, відхаркуючі препарати та перев‘язувальний матеріал. Діток є змога забезпечувати вищезгаданими засобами й ліками також. Окрім того, в наявності гуманітарна допомога для малечі - памперси та дитяче харчування. Сімейні лікарі працюють над тим, аби розподілити все між декларантами і тими, хто звертається за допомогою.

На жаль, у наявності немає препаратів гіпотензивних, кардіологічних, гормональних - вони не надходять з гуманітарними вантажами. Ті декларанти, які покинули місто, але не розірвали свої договори з сімейними лікарями, мають змогу отримати свої рецепти в електронному форматі.

Для максимального доступу до медичних послуг всіх, хто зараз перебуває на території Сумської міської територіальної громади, заклади охорони здоров‘я працюють щоденно з 8:00 до 14:00.

Сімейні лікарі і далі виписують електронні направлення до спеціалістів вторинної ланки, а також можуть направити на лікування до стаціонарних відділень.

Продовжується робота щодо допомоги хворим на COVID-19, яка, як і в довоєнний період, надається безоплатно.

Регіональний директор аптечної мережі ТОВ «Подорожник» Марина ВОРОНА під час брифінгу повідомила, що поставки необхідних препаратів та медичних засобів до Сумської громади поступово відновлюються.

Вона зазначила, що в їхній мережі працюють 24 аптеки, які, починаючи з першого дня війни, діяли щоденно.

У кінці лютого відчувалася гостра нестача медикаментів. Окрім того, не було можливості відновити їх надходження, адже дотепер основними постачальниками були Київ і Харків.

Наразі було перебудовано логістику з урахуванням критеріїв швидкості та безпечності доставки вантажу. Щодня кількість надходжень ліків у місто зростає.

Тому представники аптечних мереж просять сумчан не панікувати та не скуповувати всі наявні ліки. Адже відновлюються надходження препаратів і гормональних, і для лікування рідкісних хвороб, і для зниження артеріального тиску, і кардіологічні препарати. Окрім того, відбувається відпуск препаратів за рецептами (тих, які фінансуються коштом державного бюджету), а також за програмою «Доступні ліки».

І працівники управління охорони здоров‘я, і представники аптечних мереж звертаються до всіх лікарів із проханням вказувати не назви конкретних препаратів, а саме діючу речовину - це дасть змогу більш оперативно підібрати ліки.

Насамкінець Степан Пак звернув увагу на тому, що першочергово управління охорони здоровя намагається забезпечити необхідними ліками та медичними засобами наших захисників та захисниць, адже головне завдання наразі – захист суверенітету та територіальної цілісності нашої країни.