Надрукувати
Перегляди: 2151

7 травня у Сумах за участі представників міської та обласної влади, а також почесних гостей із Польщі, відбувся ряд заходів, які присвячені співдружності двох братських народів.

До Сум завітали сенатор Республіки Польща пан Гжегож ПЕЧКІС, Генеральний Консул Республіки Польща в м. Харків пан Януш ЯБЛОНСЬКИЙ, віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в м. Харків пан Ян ЗДАНОВСЬКИЙ, депутат Ради міста Люблін пан Збігнєв ЮРКОВСКІ, посадовець Канцелярії Президента міста Люблін пан Юзеф ГУСАЖ. Насичена програма розпочалася із зустрічі міського голови Олександра ЛИСЕНКА з членами офіційної делегації країни-сусідки та представниками польських бізнесових кіл - учасників Інвестиційного форуму, що напередодні відбувся у Сумах.

Далі офіційна делегація на чолі із міським головою Олександром Лисенком рушила до Костелу Благовіщення Пресвятої Діви Марії, де відбулася спільна урочиста меса за участю духовенства Римо-католицької, Української Греко-Католицької Церков та УПЦ Київського Патріархату. По її завершенню польські гості та очільник Сум поставили лампадки до молодих дубів, які були посаджені в пам'ять про закатованих в Катині польських воїнів.

Віддали шану і полеглим в АТО військовослужбовцям–сумчанам, які знайшли свій останній спочинок на Алеї Почесних громадян на Центральному цвинтарі. А потім відбулося покладання квітів до підніжжя Меморіалу Війська Польського, де захоронені солдати народного війська польського, померлі від ран у військовому шпиталі у Сумах в період з 22 лютого до 25 червня 1944 року. Додамо, що серед поляків виявися родич одного із похованих вояків, тож він взяв із собою на пам'ять жменю землі з Меморіалу.

Потому гості із Польщі - сенатор Республіки Польща пан Гжегож Печкіс, Генеральний Консул Республіки Польща у Харкові пан Януш Яблонський та депутат Ради міста Люблін Збігнєв Юрковскі разом з міським головою Олександром Лисенком урочисто відкрили вул. Люблінську (вул. Якіра) та вул. Іоанна Павла ІІ (вул. 2-га Червоногвардійська), які у лютому були перейменовані розпорядженням міського голови у рамках виконання законодавств про декомунізацію.

Керманич Сум зазначив: «Цим вчинком сумська громада демонструє свою прихильність до братського польського народу. Я переконаний, що наша співпраця з кожним роком лише поглиблюватиметься, а її результати будуть корисними для обох міст. Саме тому хочеться подякувати за те, що ви відвідали наше місто, ознайомилися із його красою та всіляко підтримуєте нас у цей нелегкий для нашої країни час».

Пан Гжегож Печкіс щиро подякував міській владі Сум за такий теплий прийом. За його словами, польська делегація дуже вражена тим, наскільки сумчани шанують свою історію.

«Особливо приємно усвідомлювати, що в Сумах шанують і польську історію, підтвердженням цього є дві вулиці, які ми сьогодні відкриваємо», - закінчив свій виступ пан сенатор.

Цього дня почесні польські гості також взяли участь у передачі сучасного обладнання від фірми «Крісмар» вихованцям ВПУ 11, святковому концерті, присвяченому річниці проголошення Конституції  Польщі, відкритті фотовиставки «Польща очима сумчан», презентації книги «Перехрестя долі».

Довідка щодо нових назв вулиць