002.jpg

У четвер, 5 травня, за участі очільника Сум Олександра ЛИСЕНКА відбулася передача 16 терміналів Starlink, які будуть працювати у Сумській та сусідніх громадах.

Після початку повномасштабної війни росії проти України засновник компанії SpaceX Ілон МАСК запустив в Україні підтримку сервісу супутникового інтернету Starlink і надіслав термінали, які забезпечують зв’язок із супутниками. Це відбулося після звернення міністра цифрової трансформації Михайла ФЕДОРОВА у Twitter із відповідним проханням до Ілона Маска про під’єднання України до супутникового інтернету.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН повідомила, що 16 терміналів, які надійшли до Сум – це гуманітарна допомога у рамках програми USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». Вона додала, що такі термінали стали життєвонеобхідними не тільки для військових, а й для органів місцевої влади, лікувальних закладів, установ соціального захисту та житлово-комунального господарства.

Олександр Лисенко сказав, що отримані термінали будуть передані не тільки до закладів, установ та підприємств у межах Сумської міської територіальної громади, а й сусіднім. Адже важливо, щоб усі мали доступ до інтернету та могли працювати з різними даними. У Сумах було прийнято рішення, що такими терміналами повинні обов’язково бути забезпечені лікарні та первинна ланка медичних установ, КП «Міськводоканал», а також адмінбудівлі, де розташовуються департамент інфраструктури міста та департамент соціального захисту населення.

«У нас повинні бути всі можливості працювати у разі виникнення складних ситуацій. Ми обов’язково відзвітуємо про встановлення цих терміналів. А керівникам старостинських округів необхідно визначитися, де будуть установлені ці пристрої», – додав міський голова.

Термінали вже відсьогодні будуть встановлювати на території Сумської громади. Окрім того, такі установки отримають такі населені пункти із сусідніх громад: Угроїди, Велика Рибиця, Кияниця, Великий Прикіл. Олександр Лисенко сказав, що це зважене рішення добровільно від Сум направити чотири термінали саме в ці віддалені точки області, адже там погано працює мобільний інтернет та немає гідних альтернатив.

Народний депутат України Михайло АНАНЧЕНКО сказав, що це обладнання призначене для підтримки роботи критичної інфраструктури та створення умов для користування якісним інтернетом цивільного населення. Для військових існують окремі програми, за якими їм також надаються термінали Starlink.

Насамкінець Олександр Лисенко повідомив, що Суми подали ще заявки для отримання установок для користування швидкісним інтернетом від SpaceX.