004.jpg

У вівторок, 10 травня, стартувала видача продуктових наборів від держави, які першими мають змогу отримати сумчани певних категорій на декількох локаціях на території міста.

Очільник Сум Олександр Лисенко сказав, що цю видачу можна назвати уже третьою в громаді – до цього мешканці певних категорій отримали допомогу від департаменту соціального захисту населення, а діти війни – продуктові набори від Тернопільщини. Наразі продуктові набори для створення місячного резерву сумчани мають змогу отримати в школах № 7, № 10 та № 23. З наступного тижня видача харчів здійснюватиметься і в Молодіжному центрі «Романтика».

Олександр Лисенко зазначив, що для отримання таких наборів необхідні певні документи. Він додав, що під час видачі продуктів працівники департаменту соціального захисту населення та управління освіти і науки формують реєстр тих, хто уже отримав відповідну допомогу: «Люди приходять з відповідними документами, наші працівники все це заносять у базу. Весь цей реєстр робиться для того, аби при наступній видачі (а це певні категорії, які не мають достатніх фінансових можливостей, щоб самостійно придбати такі набори і сформувати резерв) була процедура простіша. І, знову ж таки, аби уникнути видачі декількох пакунків в одні руки».

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ ще раз акцентував, що такі набори, закуплені державою за програмою Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО, це стратегічним запасом на одну особу з розрахунку на місяць. Його слід використовувати у разі проблем із постачанням продуктів харчування до громади. Проте, кожен сам вирішує, яким чином розподілити цю допомогу, як і коли використати.

Заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ повідомив, що на Сумську міську територіальну громаду передбачено близько 130 тисяч продуктових наборів. Ті, що вже сформовані – роздають, для решти – ще надходять продукти від Сумської ОВА. Тому цей процес буде довготривалим, але його намагаються зробити якомога зручнішим для населення, аби люди мали змогу отримати продукти у чітко визначених місцях у певний час. Тому необхідно слідкувати за новинами на офіційних ресурсах Сумської міської ради, міського голови та Сумської обласної військової адміністрації.

Міський голова сказав, що, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України, не можна роздавати окремо якісь продукти такої допомоги, а лише цілісні набори. Враховуючи те, що допускається відхилення у масі до 20%, було вирішено доформовувати допомогу, яка надійшла з Полтавщини, вже у Сумах. Для цього використовували ті запаси, які попередньо надходили до міста як гуманітарна допомога. 

Насамкінець посадовці подякували працівникам департаменту соціального захисту населення, управління освіти і науки, відділу молодіжної політики, волонтерам та усім тим, хто зголосився допомагати при формуванні та докомплектуванні наборів.

Окремо вони подякували керівництву та жителям Полтавщини.