Надрукувати
Перегляди: 990

Цьогоріч День Європи в Україні та у Сумах зокрема, – особливий, позбавлений пафосу, зате наповнений безмежною вдячністю і вже не теоретичними, а прикладними знаннями, безпосереднім знайомством з країнами ЄС.

Дякувати є за що. За мільйонні транші макрофінансової військової допомоги, надане потужне озброєння, економічні санкції проти країни-агресора, потоки гуманітарної допомоги від Європейського Союзу. Україна відчуває потужну підтримку у боротьбі за власну свободу та безпеку. Зведено нанівець все, що віддаляло український народ від народів європейських країн: кордони та дипломатичні рамки, стереотипні бар’єри та територіальна віддаленість, мова, рівень матеріального забезпечення, – українці відчули себе часткою європейської спільноти та її цінностей.

Війна наблизила до кордонів мільйони українців, десятки тисяч сумчан, стерла всі межі. Далека Європа враз стала близькою, доступною і зрозумілою, а ще гостинною, затишною та комфортною. Країни Європейського Союзу стали тимчасовою домівкою для 10 тисяч сумських школярів та їхніх рідних. Відкрили двері шкіл, садочків, курсів для вивчення іноземної мови, додали вимушеним переселенцям можливостей для здобуття вищої освіти, отримання робочого місця, вивчення історії та культури, традицій, права.

До Сум надійшла допомога від міст-партнерів: Целлє (Німеччина), Банська Бистриця (Словаччина), Мажейкяй (Литовська республіка), Люблін та Гожув-Велькопольський (Польща). Національний координатор програми РЄ Мережа Інтеркультурних Міст України ICC-UA Ксенія РУБІКОНДО також підтримала Суми, коли місто опинилося в зоні активних бойових дій.

Заходи з нагоди Дня Європи в Сумах, затверджені Розпорядженням міського голови від 5 травня 2022 року № 200-Р, стартували 9 травня, у день, коли тривають урочистості в ЄС. Серед них: проєкти: «Вікторина про Європу»; «Книжковий ланцюг»; виставка робіт сучасного мистецтва Світлани КАЧУРОВСЬКОЇ; відеочелендж «Українці на зв’язку з Європою»; виставка малюнків «Наша вдячність за підтримку Україні»; зйомка відеоролика «Так нас зустріла дружня Європа», відеопривітання від сумчан, які перебувають в країнах Європи; тематичні панельні дискусії; фотовиставка; виставка малюнків учнів та викладачів Сумської дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка «З Європою в серці» та багато інших.

До організації заходів долучилися структурні підрозділи міської ради, ГО «Центр європейських ініціатив», ГО «Освіта впродовж життя», Мережа євроклубів Сумщини, митці та спортсмени, науковці СумДУ.