0010.jpg

У рамках Днів Європи відбулася панельна дискусія «Сучасний етап інтеграції до Європейського Союзу: нові можливості для України та українців».

Ідея проведення такого заходу виникла під час формування департаментом комунікацій та інформаційної політики календаря європейських днів у Сумах і була підтримана партнерами, ГО «Центр освіти впродовж життя». Керівник Інформаційного центру ЄС в Сумській області, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин СумДУ Юрій ПЕТРУШЕНКО запросив до актуального діалогу представників експертного середовища, посадовців, науковців та студентів, які розставили необхідні смислові акценти в питаннях реалізації євроінтеграційного процесу.

Зокрема, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН зауважила на кроках та етапах європейського поступу міста Суми: «Статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, на який очікує вся Україна, передувала скрупульозна праця усіх міст та областей. Суми є невід’ємною частинкою великого реформування в країні, що стало передумовою подальших євроінтеграційних здобутків. Сумчани на собі відчули зміни, від реформ: судової системи, децентралізації, медичної, освітньої, електронних послуг. Високі відзнаки «Диплом Європи» та Прапор Честі Суми отримали за впровадження європейських цінностей в галузях освіти, комунікацій з інститутами громадянського суспільства, державних адміністративних послуг, розширення партнерських відносин. Місто позиціонує себе активним учасником багатьох важливих процесів, йдеться про: бізнесові та економічні форуми, міжкультурні обміни, міжнародні молодіжні табори, мистецькі пленери, спортивні заходи. Наразі всі звикли до такого ресурсу громадської участі, як петиції, між тим вони впроваджувалися у Сумах, навіть як пілотний проєкт, за сприяння фонду Східна Європа та за фінансової підтримки Швейцарії. Польсько-українська фундація ПАУСІ стояла біля витоків впровадження громадського партиципаторного бюджету. Польсько-український проєкт «Український громадсько-самоврядний стандарт» відкрив чимало методик залучення громадськості до розробки та прийняття управлінських рішень та забезпечення прозорої діяльності органів місцевого самоврядування. На сьогодні комунальні підприємства та установи міської ради реалізовують чимало спільних проєктів з енергомодернізації, використовуючи фінансовий ресурс та безцінний досвід європейських країн».ES1

«Прогнозоване отримання статусу країни кандидата на вступ до ЄС, відкриє не лише великі можливості в тому числі й перед Сумами, але й стане іспитом на предмет використання цих можливостей, – зауважила Антоніна Кохан. – Доступ до великих ринків, додаткові робочі місця, збільшення інвестиційних надходжень – насправді, очікування у всіх регіонів, певно, однакові, інша справа, наскільки ефективними будуть управлінські механізми та громадські ініціативи».

Представник Представництва Європейського Союзу в Україні Денис ЧЕРНІКОВ зупинився на надзвичайно стрімких процесах євроінтеграції України: процедурі підготовки до надання статусу країни кандидата на вступ до ЄС та створенні механізму допомоги, завдяки якому Україна зможе належно підготуватися до повноправного членства.

Менеджер зі стратегічних комунікацій програми ЄС House of Europe Олексій ПЕДОСЕНКО розповів про стратегію подальшої співпраці з проєктами-донорами для України, зміни в яку внесло повномасштабне вторгнення країни-агресора.

Начальник управління міжнародного співробітництва СумДУ Костянтин КИРИЧЕНКО повідомив про антикризові заходи закладів вищої освіти та провідного Сумського університету в подоланні наслідків війни та створення поля майбутніх проєктів.

Григорій СТАРИКОВ, директор Агенції регіонального розвитку Сумської області розповів про міжнародну партнерську співпрацю Сумщини.

Спікери онлайн дискусії відповіли на запитання студентів та науковців, учасників заходу.