006.jpg

Вища судова інстанція підтвердила правомірність стягнення штрафу з одного з підприємств – понад 335 тис. грн  за використання праці неоформлених працівників.

У жовтні 2018 року посадова особа управління з питань праці провела інспекційне відвідування діяльності ТОВ «П» щодо дотримання законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин.

Під час інспектування було встановлено, що товариство для перевезення вантажів автомобільним транспортом на підставі цивільно-правових договорів залучило трьох водіїв.

За результатами складено акт, у якому зафіксовано порушення частини 3 статті 24 Кодексу законів про працю України щодо допущення трьох працівників до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Урядом.

За фактом використання праці цих неоформлених працівників винесено постанову про накладення на підприємство уповноваженими посадовими особами штрафу в розмірі 335070 грн.

Не погодившись з таким рішенням, суб’єкт господарювання звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з відповідним позовом.

Суд першої інстанції 6 березня 2019 року повністю відмовив у задоволенні позовних вимог ТОВ «П».

Натомість підприємство подало апеляційну скаргу. За результатами розгляду скарги постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 13 червня 2019 року по справі № 480/4852/18 були скасовані рішення Сумського окружного адміністративного суду та постанова управління з питань праці про накладення штрафу.

Не погоджуюсь із рішенням суду апеляційної інстанції, управління з питань праці подало до Верховного Суду України касаційну скаргу.

За результатами розгляду 11 травня 2022 року Верховний Суд її задовольнив, а постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 13 червня 2019 р. скасував та залишив в силі рішення Сумського окружного адміністративного суду від 6 березня 2019 року.

Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і не оскаржується. Отже, підприємству доведеться сплатити до бюджету територіальної громади 335 070 гривень.