007.jpg

У понеділок, 11 липня, в Україні набули чинності норми антитютюнового закону 1978-IX, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) у визначених законом місцях.

З цього дня тютюнові вироби електричного нагрівання тютюну – відомі нам як IQOS і Glo – заборонено вживати у визначених місцях на рівні із цигарками, е-цигарками й кальянами.

За порушення заборони для громадянин передбачений штраф у розмірі 51–170 грн. У разі повторного порушення протягом року штраф становить 170–340 грн.

За розміщення попільничок, кальяну чи куріння передбачено штраф: для суб’єктів господарювання (кафе, ресторани, торговельні центри тощо) – у розмірі 1 тис. грн, у разі повторного протягом року порушення – 10 тис. грн.; для закладів ресторанного господарства – 3 тис. грн, у разі повторного порушення протягом року – 15 тис. грн.


Також законом передбачено заборону на продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних із їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років. Збільшуються штрафи за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин у розмірі 1020 грн, а в разі повторного порушення протягом року — 10200 грн.