005.jpg

Департамент фінансів, економіки та інвестицій від початку російської агресії працює над залученням додаткових ресурсів для потреб Сумської міської територіальної громади.

У відповідь на направлені підрозділом звернення на адреси муніципалітетів міст-партнерів до Сум надійшли гуманітарні вантажі від муніципалітетів міст Мажейкяй (Литовська Республіка) та Целлє (Німеччина). А це – харчові продукти тривалого зберігання, дитячі речі, теплий одяг, взуття, медичні препарати, засоби гігієни тощо.
Крім того, муніципалітет Мажейкяйа організував передачу нашому місту вантажопасажирського мікроавтобусу Mercedes-Benz Sprinter 215, пасажирського Mersedes Benz Sprinter 315, медичних засобів та препаратів у складі централізованої поставки медикаментів до України Литовським Червоним Хрестом.
Також до Суми було доставлено гуманітарну допомогу від муніципалітету німецького міста Зіндельфінген як результат розгляду запиту Сумської міської територіальної громади, розміщеного на платформі для об’єднання українських та інших європейських міст.
За підтримки представників муніципалітету міста Зіндельфінген підготовлено та подано на розгляд Sto Foundation (фонд, що виділяє спеціальне фінансування для середньо- та довгострокових проєктів підтримки біженців) проєкт, що передбачає закупівлю електровелосипедів для соціальних працівників комунальної установи «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня».

Нині тривають перемовини з містом Гожув Вєлькопольський (Польща) щодо передачі в якості гуманітарної допомоги автомобіля для підрозділів територіальної оборони Сумської МТГ.

Продовжуються контакти з муніципалітетами міст-партнерів з Польщі, Словаччини, Німеччини, Болгарії щодо подальшої співпраці.

Зважаючи на масштаби руйнувань об’єктів на території Сумської міської територіальної громади внаслідок бойових дій:

  • підготовлено та направлено звернення на адреси міжнародних фінансових та донорських організацій (Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, Представництво Європейського Союзу в Україні, Швейцарське бюро співробітництва, Посольство Данії в Києві, Міністерство розвитку громад і територій України, Міністерство інфраструктури України) щодо участі у програмах фінансування та/або підтримки впровадження проєктів із відновлення постраждалих від війни регіонів;
  • підготовлено анкету для участі у програмі Європейського Союзу щодо підтримки України «Stand up for Ukraine», що має на меті допомогти містам і регіонам в Україні та країнах-членах ЄС у задоволенні нагальних інвестиційних потреб і розв'язанні проблем, пов’язаних із прийняттям та інтеграцією біженців, які тікають від війни в Україні;
  • зібрано інформацію та заповнено опитувальник від представництва Європейського Союзу в Україні щодо нинішньої ситуації та потоків ВПО, можливостей забезпечення їх житлом на території Сумської міської територіальної громади та подальших потреб та перспектив.

Опрацьовується можливість участі в проєкті з встановлення двосторонніх зв’язків між містами України та Швейцарії з метою залучення фінансових та матеріальних можливостей відповідних муніципалітетів для допомоги українським містам.