Надрукувати
Перегляди: 1194

Органи соціального захисту населення забезпечують оперативне надання соціальних послуг у Сумській міській ТГ.

Про соціальне забезпечення жителів громади в умовах воєнного стану розповіли під час брифінгу заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО та директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК.

Заступник міського голови зауважила, що не припинялися приймання мешканців з різних питань соціального захисту та робота з документами для нарахування державних і місцевих соціальних гарантій.

З початку повномасштабного вторгнення росії працівники департаменту соціального захисту населення надали понад 112 тисяч послуг соціального характеру, забезпечили своєчасну виплату державних соціальних допомог, перерахували житлові субсидії та пільги на житлово-комунальні послуги.

Тетяна Масік повідомила, в громаді продовжують реалізовувати програми соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей», відповідно до яких забезпечується надання додаткових соціальних гарантій та допомог окремим жителям громади. За час війни на виплати, передбачені даними програмами, з місцевого бюджету профінансували на 82,6 млн грн. Серед іншого: щомісячні стипендії та допомоги учасникам бойових дій старше 95 років, жителям громади старше 100 років, дітям, хворим на орфанні захворювання, одноразові допомоги Почесним донорам України та «чорнобильцям» І категорії, матеріальна допомога на оплату житлово-комунальних послуг окремим категорія громадян інше.

Для членів добровольчих формувань передбачена одноразова допомога в розмірі 15 тис. грн; матеріальна допомога на розв’язання соціально-побутових питань, в тому числі на оплату комунальних послуг; щомісячна допомога; безплатний проїзд у міському комунальному авто- та електротранспорті, а також на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі Сумської міської територіальної громади та Сумського району.IMG 3275

З’явилися у департаменту соцзахисту населення й нові напрямки роботи. Наприклад, оформлення документів для виплати компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб і для виплати цільової щомісячної матеріальної допомоги для покриття витрат на проживання жителям громади, житло яких було зруйновано (пошкоджено) внаслідок війни (збройної агресії) російської федерації проти України та водночас визнане непридатним для проживання.

Посадовець зазначила, що через широкомасштабну збройну агресію росії збільшилась кількість людей, які потребують стаціонарного догляду в інтернатних установах. До таких уже направили 35 осіб (за весь 2021 рік – 27 громадян).

Відновив департамент роботу в напрямку реабілітації дітей з інвалідністю (вже направили 17 дітей, пройшли реабілітацію дев’ять) та оздоровлення пільгової категорії громадян. Так, із 500 мешканцями громади, з якими вже опрацьовано питання санаторно-курортного лікування, на разі виявили бажання оздоровитися 107, з яких 12 осіб вже направлені до санаторіїв.

Ведеться робота й по забезпеченню жителів громади допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими): прийнято й оформлено документи 716 громадянам.

Віра Мотречко також акцентувала, що попри безпосереднє проведення бойових дій на території громади, «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» та «Центр учасників бойових дій» не припиняли обслуговування одиноких літніх мешканців, осіб з інвалідністю, членів сімей захисників України. Вони забезпечували їх необхідними продуктами, ліками, здійснювали догляд та надання консультацій.

Посадовець зазначила, що органи соціального захисту населення надалі забезпечуватимуть жителям Сумської міської тергромади оперативне надання соціальних послуг.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет