Надрукувати
Перегляди: 1759

13 травня у обласному центрі відбудеться Всеукраїнська акція «Безпечна кров», присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.


Цього дня відвідувачам та покупцям ТРЦ «Мануфактура» з 14.00 до 17.00 буде запропоновано пройти тест на ВІЛ, а також отримати поради фахівців, як вберегтися від інфікування на ВІЛ та як зберегти повноцінне життя у разі виявлення хвороби.

Акція має символічну назву. По-перше, кожен українець має ставитися відповідально до власного здоров’я, щоб не інфікуватися на ВІЛ. По-друге, якщо вже інфікування відбулося, ВІЛ-позитивна людина може зробити свою кров безпечною для себе і оточуючих, якщо приймає АРВ - терапію.

Голова правління Сумського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Ольга БЕЛЕНЕЦЬКА зазначає: «Науково доведено, що АРВ - терапія зменшує концентрацію вірусу в організмі людини. Це означає, що людина з ВІЛ живе довго та повноцінно, а також є 100% безпечною для інших людей. Це зупиняє поширення епідемії ВІЛ/СНІД. Всеукраїнська Мережа ЛЖВ уже направила до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я лист із вимогою забезпечити лікуванням усіх без винятку пацієнтів з ВІЛ уже у 2016-му році. Адже тільки 100% лікування зупинить епідемію ВІЛ в Україні і тільки 100% лікування зробить кров ВІЛ-позитивних пацієнтів безпечною».

«Для того, аби вчасно почати лікування, і взяти під контроль ВІЛ-інфекцію, варто не нехтувати обстеженням на ВІЛ. За 2015 рік на базі «Клініки, дружньої до молоді тест на ВІЛ пройшли 127 молодих людей. За 2016 (станом на 13 травня) - 70 підлітків. Це в рази перевищує попередні роки. Це - позитивний показник, він говорить про обізнаність молоді та про розуміння проблеми. Саме тому зараз надзвичайно важливо виходити з ініціативами до молоді, зробити тестування доступним та поширювати практику до тестового консультування » - коментує завідуюча відділенням «Клініка, дружня до молоді» СМДКЛ Святої Зінаїди Владлена КОНЦЕВИЧ.

Організаторами заходу вже вкотре виступили відділення СМДКЛ Святої Зінаїди «Клініка, дружня до молоді», Сумське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Сумський обласний центр профілактики боротьби зі СНІДом та Центр дозвілля молоді.