005.jpg

Департамент соціального захисту населення активно сприяє забезпеченню дотримання прав внутрішньо переміщених осіб на території Сумської міської територіальної громади.

Цю тему обговорювали на засіданні «круглого столу», що відбувся у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК розповіла, що наша громада прийняла у себе 14091 громадянина, які покинули свої місця проживання через війну. Серед таких 2548 встановлено статус через електронну платформу «Дія».

Учасники зустрічі отримали інформацію про види допомоги, які можуть отримати ВПО. Така надається щомісяця на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних.

Особливу увагу приділили підставам для відмови у видачі довідки про взяття на облік ВПО, перелік яких визначений законодавством, порядок оформлення, обов’язкові реквізити рішення про відмову у статусі.

Про стан додержання конституційних прав і свобод громадян під час дії воєнного стану, взаємодію та співпрацю у розв’язанні проблемних питань громадян, зокрема, ВПО, говорили також і під час робочої зустрічі першого заступника директора департаменту Світлани МАРИНЧЕНКО із представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Дмитром БОЙЧЕНКОМ.

Так, фахівці департаменту оформлюють документи для виплати компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб власникам житла, які безкоштовно прихистили їх у себе.

Сума компенсації розраховується відповідно до кількості днів, протягом яких житло надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи. Зокрема, за кожен день на одну людину передбачено 14,77 гривні. Так, за червень компенсацію призначено 122 власникам житла за розміщення 291 переселенця на 95,8 тис. гривень.

Також ведеться облік ВПО, організовано збір і подання документів для виплати одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, забезпечується надання комплексної послуги «е-малятко», облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю на безоплатне забезпечення засобами реабілітації тощо.

***

Приєднуйтеся: