0010.jpg

У Сумах запроваджують Громадський (партиципаторний) бюджет та шукають проекти від активних громадян, на реалізацію яких будуть спрямовуватися кошти міського бюджету.

13 травня під час брифінгу голова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми Андрій БАРАНОВ та співголова Координаційної ради Наталія ВИННИЧЕНКО розповіли про процес проведення тренінгів з написання проектів, створення ескізу логотипу для громадського (партиципаторного) бюджету.

В обласному центрі розпорядженням міського голови №116-Р від 28.04.16 р. створена Координаційна ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м.Суми. До її складу увійшли 19 осіб – по сім представників від громадськості (обраних рейтинговим голосуванням) та представників головних розпорядників коштів, а також 5 депутатів – представників постійних комісій. Очолив раду секретар міської ради Андрій Баранов, співголовами обрані Наталія Винниченко (ГО «Рада молодих вчених») та Світлана Липова (директор Департаменту фінансів, економіки та інвестицій).

Координаційна рада – це постійно діючий консультативно-дорадчий орган, члени якого в межах повноважень координують виконання основних заходів щодо впровадження та функціонування громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми.

Серед завдань ради – організація та проведення промоцій них та інформаційних заходів; організація тренінгів, майстер-класів, зустрічей з мешканцями; розгляд та затвердження реєстрів позитивно та негативно оцінених проектів; затвердження переліку проектів, які допускають до голосування; організація голосування мешканців за проекти, а після визначення проектів-переможців – контроль за їх реалізацією. Вже відбулося два засідання Координаційної ради.

За словами Наталії Винниченко, розпочинається активний процес проведення тренінгів з написання проектів та зустрічей з мешканцями. Перший з них вже пройде 13 травня зі студентами Інституту банківських технологій СумДУ. Наступного тижня відбудуться заняття з сумчанами та громадськими активістами, зустрічі у колективах, на депутатських округах. У офіційній групі у мережі Фейсбук «Суми. Бюджет небайдужості» вже триває запис охочих взяти участь у таких майстер-класах з написання проектів.

«Сумчанам не потрібно боятися слова «Проект». Тренінги допоможуть усім бажаючим. Ще одним помічником для авторів проектів стануть виконавчі органи Сумської міської ради. Крім того, якщо людина завчасно подала свій проект і в ньому є неточності, у неї буде час їх виправити», – додала Наталія Винниченко.

За словами Андрія Баранова, Координаційна рада оголосила з 12 травня відбір ескізу логотипу для громадського (партиципаторного) бюджету. Він має відображати залучення мешканців міста на втілення проектів, запропонованих представниками громади. З бріфом на дизайн-розробку такого логотипу, де визначені його необхідні характеристики, можна дізнатися на Інформаційному порталі Сумської міської ради (розділ «Громадський (партиципаторний) бюджет»).

Роботи прийматимуться до 22 травня у «Агенції промоції «Суми» (вул. Соборна, 27, щодня, крім понеділка, з 11.00 до 19.00). Також їх можна надсилати на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Автор логотипу-переможця отримає грошову винагороду від партнера впровадження бюджету участі у Сумах – Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ (від 2,5 тис. грн.).

Власне прийом проектів від городян розпочнеться з 1 червня та триватиме місяць, тому всі бажаючі мають встигнути подати свої проекти.

Проекти подаються за єдиною обов’язковою для заповнення формою, яка містить короткий опис проекту. Бланк форми проекту та зразок заповнення розміщуються на офіційному сайті Сумської міської ради www.smr.gov.ua у розділі «Громадський (партиципаторний) бюджет м. Суми».

Уповноваженим робочим органом з громадського (партиципаторного) бюджету визначено Департамент комунікацій та інформаційної політики.