001.jpg

Біля пам’ятника жертвам комуністичних репресій, що відкрили в обласному центрі торік, зібрались представники міської та обласної влади, депутати міської ради, національно свідомі сумчани.

Присутні поклали квіти та провели невеликий мітинг, головним лейтмотивом якого стало засудження політичного терору, який влаштувала радянська влада на українських землях.

У своїх виступах учасники мітингу згадували непросту історію появи в Сумах пам'ятника жертвам комуністичних репресій, наголошували на важливості збереження історичної пам'яті та неприпустимості політичних репресій проти кримських татар і українців, до яких нині вдається Російська Федерація.

«Вони нас кулями і танками, а ми їх піснями. Не далі як учора, або вже сьогодні, наша українка кримськотатарського походження Джамала виборола першість на Євробаченні Здавалось би, яке відношення це має до сьогоднішнього дня? Відношення просте, бо як страждали кримські татари й українці, так, мабуть, не страждав від репресій сусідів і своїх співвітчизників жоден інший народ», – зазначив заступник міського голови Степан ПАК.

Посадовець згадав історію своєї сім'ї, яка свого часу також зазнала репресій, і закликав сумчан усіх поколінь не забувати цю трагічну сторінку в історії України.

«Пам'ять, пам' ять і лише пам’ять виправить усі помилки», – наголосив він.

Його підтримав і секретар міської ради Андрій БАРАНОВ. Цей спомин, зауважив він, буде потужнішим і дієвішим тоді, коли його зберігатиме якомога більше людей і кожен робитиме все, аби це не повторювалось.

По завершенню мітингу священик УПЦ КП відслужив поминальну панахиду за жертвами політичних репресій.