003.jpg

У зв’язку з погіршенням ситуації із захворюваністю на COVID-19 в Сумській міській ТГ медики закликають сумчан дотримуватися протиепідемічних правил та вакцинуватися.

Про збільшення випадків захворювання, про перебіг хвороби наразі й про важливість дотримання протиепідемічних правил та вакцинації, аби зменшити кількість тяжких і летальних випадків, розповіли на брифінгу в. о. начальника управління охорони здоров’я Степан ПАК та сімейний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Наталія СОЛДАТКІНА.

За словами медиків, на сьогодні захворюваність на COVID-19 стрімко зростає. З серпня й дотепер кількість випадків збільшилася на 126%. Узагалі наразі по місту хворіє понад 1800 осіб.

На стаціонарному лікуванні у КНП «Клінічна лікарня №5» та  КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Й. Красовицького» перебуває понад 90 жителів громади. З них понад 60% потребують кисневої підтримки, а понад 10 хворих – реанімаційних заходів. За останній тиждень зафіксували дві смерті від коронавірусної інфекції. Загалом з початку пандемії трапилося 1338 летальних випадків від COVID-19.

Лікарі наголосили на тому, що вакцинація та дотримання протиепідемічних заходів – це надійний захист від коронавірусної інфекції.

«Зважаючи на досвід минулих років, ми знаємо як лікувати людей від вірусу та чим допомогти. Тож закликаємо не займатися самолікуванням, а звертатися до кваліфікованих медиків, – наголосив Степан Пак і додав: – Зараз необхідно донести до громади думку про те, що потрібно дотримуватися елементарних превентивних заходів запобігання вірусу, що є загальноприйнятими: дистанція, використання засобів індивідуального захисту, санітарні норми».

Наталія Солдаткіна зазначила, що зараз від сумчан надходить багато питань щодо вакцинації. Лікар наголосила на тому, що вона є необхідною, адже випадків захворювання збільшується.

Тим, у кого з періоду останньої вакцинації минув рік і більше, не потрібно починати вакцинацію спочатку, а варто зробити бустерну дозу. Її можна отримати в будь-якому пункті вакцинації. Наразі в наявності вакцина CoronaVac, але найближчим часом очікується надходження Pfizer.

Також лікар додала, що є таке поняття, як друга бустерна доза. Вона показана не всім пацієнтам, а лише з групи підвищеного ризику.

«Можу сказати, що, напевно, завдяки вакцинації, вірус видозмінився. Перебіг хвороби став трішки легшим. На своїх пацієнтах я спостерігаю те, що кількість тяжких форм значно зменшилась. Менше стало госпіталізованих, випадків пневмонії, пацієнтів на кисневій підтримці», – зазначила Наталія Солдаткіна.

Степан Пак повідомив, що у зв’язку з погіршенням ситуації з COVID-19, планується засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій для того, аби пролонгувати дію ухвалених раніше рішень, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет

***

Приєднуйтеся: