Надрукувати
Перегляди: 1571

У п'ятницю в торговельно-розважальному центрі Сум відбулась акція «Безпечна кров. Склади свій тест на ВІЛ».

У такий спосіб місто підтримало Всеукраїнську акцію «Безпечна кров», присвячену Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.

Обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД», «Клініка, дружня до молоді» та обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом пропонували всім охочим пройти тест на ВІЛ.

«Акція має символічну назву, адже кожен українець має ставитись відповідально до власного здоров’я, щоб не інфікуватися на ВІЛ. Якщо вже інфікування відбулося, ВІЛ-позитивна людина може зробити свою кров безпечною для себе і оточуючих, якщо приймає АРВ-терапію», – розповіла голова правління Сумського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Ольга БЕЛЕНЕЦЬКА.

Завдяки акції впродовж трьох годині 46 сумчан дізналися про свій ВІЛ-статус безкоштовно та, за їх бажанням, конфіденційно. Також відвідувачі ТРЦ збагатились знаннями щодо запобігання інфікуванню та дізнались, як зберегти повноцінне життя у разі виявлення хвороби..

«Для того, аби вчасно почати лікування, і взяти під контроль ВІЛ-інфекцію, не варто нехтувати обстеженням на ВІЛ. За 2015 рік на базі «Клініки, дружньої до молоді» тест на ВІЛ пройшли 127 молодих людей. За 2016 (станом на 13 травня) – 70 підлітків, що в рази перевищує попередні роки. Це позитивний показник, він говорить про обізнаність молоді та про розуміння проблеми. Саме тому зараз надзвичайно важливо виходити з ініціативами до молоді, зробити тестування доступним та поширювати практику дотестового консультування», – зазначила завідувачка відділення «Клініка, дружня до молоді» Владлена КОНЦЕВИЧ.

Станом на 1 квітня в Сумах проживали 443 ВІЛ-інфіковані людини, в тому числі 133 хворих на СНІД. В області під медичним наглядом перебували 1293 ВІЛ-позитивних людей, із них життєво необхідну АРВ-терапію отримували 658 (в тому числі 32 неповнолітні дитини).

Загалом по Україні оціночна кількість ВІЛ-позитивних людей сягає 230 000 осіб. Лікування отримує чверть всіх ВІЛ-інфікованих (63 029 на лікуванні всього станом на 1 квітня поточного року), а знає про свій ВІЛ-позитивний статус лише половина (126 604 ВІЛ-позитивних на медичному обліку станом на 1 квітня поточного року. За майже 30 років епідемії в Україні від СНІДу померли 39 085 людей.

ВІЛ-інфекція – не вирок, люди з такою особливістю живуть так само довго й добре, як інші, якщо надати їм лікування. Вчені довели: чим раніше почати АРТ, тим простіше запобігти ускладненням

Як повідомила Ольга Беленецька, Всеукраїнська Мережа ЛЖВ уже направила до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я лист із вимогою забезпечити лікуванням усіх без винятку пацієнтів з ВІЛ уже у 2016-му році. Адже тільки 100 % лікування зупинить епідемію ВІЛ в Україні і тільки 100 % лікування зробить кров ВІЛ-позитивних пацієнтів безпечною.