005.jpg

17 травня під час засідання виконавчого комітету обговорили питання проведення приписки громадян України 1999 року народження до призовної дільниці Сумського міського військового комісаріату.


За словами військового комісара Олександра Сєргєєва, аналіз показує, що кількість громадян, які не з’явились на приписку в 2016 році, в порівнянні з 2015 роком у відсотковому відношенні зменшилась на 0.44%. Загалом до військкомату у 2016 році викликалося 1358 юнаків, з них було приписано – 1307.

«Не прибули до військкомату громадяни з неблагонадійних сімей, які зареєстровані в м. Суми, а мешкають невідомо де. Відмовились проходити приписку юнаки-переселенці з Донецької області, відносно яких направлені повідомлення до міського відділу поліції», – зазначив комісар.

Збільшилась кількість громадян, які не завершили обстеження. Аналіз цієї роботи за останні 4 роки показує, що за останній рік збільшилась у відсотковому відношенні кількість призовників, непридатних до військової служби в мирний час, як і кількість призовників, непридатних до військової служби зі зняттям з військового обліку, натомість кількість придатних зменшилась.

Майже всі керівники навчальних закладів організовано представили громадян на комісію з питань приписки. 100% пройшли приписку юнаки всіх шкіл, ліцеїв, професійно-технічних закладів, вищих навчальних закладів. Але не в усіх навчальних закладах юнаки закінчили обстеження.

Однією з проблем, що виникає під час проведення приписки є несвоєчасне проходження медичного дообстеження юнаками, що залежить від самих призовників.
Ще одна проблема – відмова більшості батьків проходити дообстеження за направленням психіатра.

Як пояснила в.о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, неповнолітні таке обстеження проходять лише за згодою батьків. Крім того, його проводять на базі психоневрологічного диспансеру обласного підпорядкування. Не дивлячись на це, місто буде звертатися до обласних колег з метою вирішення цього питання.

Паралельно міський голова порушив питання призову на строкову військову службу.

«Ті, хто підлягають призову не попадають в зону АТО. Адже ухиляння від призову пов’язане з тим, що люди не мають такої інформації і думають що їх рідних одразу заберуть на Схід України. Люди повинні знати, що від військової служби нікуди не дінешся, треба служити. А потім приймати рішення: чи йти на контрактну службу, чи обрати іншу професію, не пов’язану з військовою», – підкреслив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Член виконавчого комітету Олег ТЕТЬОРКІН припустив, що проблема з призовом, а точніше з виявленням призовників, виникає внаслідок нелегального працевлаштування. Особливо це стосується маленьких підприємств. Адже якщо людину призвали, керівник зберігає за ним робоче місце та заробітну платню, а ці кошти не відшкодовуються. Тому роботодавцю не вигідно брати на роботу такого працівника. Він або відмовляє у працевлаштуванні або працевлаштовує нелегально.

На переконання Юрія УДОВЕНКА, під час призову хлопці мають навчитися військовій справі, тому логічно, що одразу їх в АТО ніхто не буде посилати. Але обов’язок кожного чоловіка – при нагоді захистити свою державу, а не переховуватися.

Міський голова запевнив, що Сумська міська рада і надалі надаватиме всебічну підтримку для належного проведення призовної кампанії.