004.jpg

Голова громади Олександр ЛИСЕНКО в онлайн-режимі долучився до конференції «Разом до енергонезалежності та кліматичної нейтральності громади», яка відбулася в рамках Днів Сталої енергії.

Першочергово він подякував усім учасникам конференції, які знайшли час і можливість взяти участь у зустрічі. Олександр Лисенко зазначив, що з 2015 року заходи в рамках Днів Сталої енергії в сумській громаді були масштабними та святковими, але цьогоріч, у період активних воєнних дій, більшість або переформатовані, або скасовані. Проте, навіть у такий тяжкий час є необхідність нагадувати про ощадливе ставлення до енергоресурсів і збереження довкілля.

«Війна змістила наші пріоритети розвитку. Раніше ми мали більше можливостей дбати про енергоефективність у громаді, про стан нашого довкілля. Мені боляче визнавати те, що багато проєктів не реалізуються так, як нам би того хотілося, адже основний напрямок нашої роботи нині – безпека. Ворожі обстріли та ракетні бомбардування об’єктів критичної інфраструктури стали для нас тими «дзвіночками», завдяки яким ми ще більш чітко усвідомили важливість економії ресурсів і використання альтернативних джерел енергії. Тому ми все ж проводимо різні інформаційно-просвітницькі заходи в рамках Днів Сталої енергії – 2022, аби донести до сумчан усю важливість вищезгаданих питань», –  наголосив очільник громади. 

Олександр Лисенко подякував голові Ради Мажейкяйського району Відмантасу МАЦЕВИЧУСУ та партнеру з Литви в реалізації проєкту «Управління відходами на основі замкненого циклу» Тору СВЕРРЕ, які знайшли можливість доєднатися до заходу. Також він висловив вдячність усім, хто погодилися бути спікерами конференції, а саме: національному експерту України проєкту Угода мерів – Схід Оксані КИСІЛЬ, старшому координатору проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», який реалізується GIZ, Володимиру ПЕРЕГУДОВУ, виконавчому директору Асоціації «Енергоефективні міста України» Святославу ПАВЛЮКУ, експерту з енергоефективності громадської організації «Екоклуб» Дмитру САКАЛЮКУ, керівнику відділу проєктного фінансування та корпоративного розвитку ТОВ «Ежіс Україна» Оксані ЗАТВОРНИЦЬКІЙ, завідувачу кафедри прикладної гідроаеромеханіки СумДУ Миколі СОТНИКУ.

Під час конференції учасники заходу мали змогу обговорити практики ЄС для України щодо пом’якшення змін клімату через удосконалення системи управління з відходами, плани Угоди мерів щодо адаптації до зміни клімату, роль енергетичного переходу для скорочення викидів і досягнення цілей Європейського зеленого курсу, співпрацю громадських організацій та органів влади у формуванні кліматичної політики та переходу до сталої енергетики, внесок електротранспорту до скорочення обсягів споживання енергії. Спілкувалися також про роль енергоефективності та досвід співпраці з сумською громадою і досягнення Сумської МТГ в реалізації енергоефективної та кліматичної політики.

Проєкт «Управління відходами на основі замкненого циклу» фінансується Ісландією, Ліхтенштейном і Норвегією через ЄЕЗ та Норвезький фонд грантів для регіонального співробітництва.

The Circular Based Waste Management project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.