002.jpg

У Сумах при очільнику громади Олександрові ЛИСЕНКУ відбулося засідання Ради з питань здійснення заходів щодо забезпечення правового режиму воєнного стану на території Сумської МТГ.

Ще з початку березня поточного року, коли місто було в оточенні, владою громади було створено Раду з безпеки, яка плідно працювала над забезпеченням сталої життєдіяльності громади. Наразі ж утворено новий дорадчо-консультативний орган при міському голові. Його мета – координація дій з питань підготовки та організації заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадського порядку та безпеки, сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану, захисту життя і здоров’я громадян, забезпечення життєдіяльності Сумської МТГ.

Під керівництвом очільника громади разом із його заступниками, керівниками структурних підрозділів міської ради, військовими, правоохоронцями, рятувальниками під час засідання Ради обговорили важливі питання щодо співпраці виконавчих органів Сумської МТГ зі Збройними Силами України та добровольчими формуваннями сумської громади, опалювального сезону 2022 – 2023 років, відновлення пошкодженого житла в громаді та будівництва бомбосховищ.

Начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Станіслав КОНОНЕНКО повідомив, що відповідно до цільової програми з військово-патріотичного виховання молоді, сприяння організації призову громадян на військову службу до Збройних Сил України та військовим формуванням, розташованим на території Сумської МТГ, у проведенні заходів з оборони та мобілізації на 2022 рік станом на початок жовтня з бюджету громади спрямовані кошти на загальну суму 36,1 млн грн.

Для сприяння добровольчим формуванням Сумської міської територіальної громади у проведенні заходів із оборони та укріплення матеріально-технічної бази були виділені кошти в сумі понад 35 млн грн (без урахування виплати щомісячної матеріальної допомоги, яку отримують члени ДФТГ, пільг на сплату житлово-комунальних послуг та відшкодування проїзду в комунальному транспорті). Саме ці видатки були спрямовані на придбання генераторів, літніх та зимових комплектів форми, обмундирування, придбання господарського інвентарю, засобів індивідуального захисту, будівельних матеріалів, оргтехніки та комп’ютерного обладнання, для оплати послуг із харчування.

Окрім того, від початку поточного року були передані субвенції до Держбюджету на сприяння розвитку декількох військових частин: на проведення ремонтів у приміщеннях штабу, в казармах, контрольно-пропускних пунктах, гуртожитках, на придбання запасних частин для автомобілів, господарських та будівельних матеріалів, на виготовлення фортифікаційних споруд. Загальна сума такої допомоги за всіма видатковими статтями склала майже 7,7 млн грн.

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО зауважив, що влада Сумської МТГ робить усе від неї залежне, аби сприяти підвищенню обороноздатності. Саме тому виділення коштів для захисників і захисниць – робота системна та першочергова. Адже обов’язок усіх рівнів влади дбати про те, аби мешканці мали змогу жити не тільки в комфортних умовах, а й у безпечних. Саме тому так важливо підтримувати наших військових.

Питання сталого проходження опалювального сезону, відновлення пошкодженого житла та будівництва бомбосховищ, зважаючи на складну воєнну ситуацію, обговорювалися в закритому режимі.