Надрукувати
Перегляди: 2463

Конкурсна комісія визначила програми (проекти, заходи), розроблені інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю, для виконання (реалізації) яких буде надана фінансова підтримка з міського бюджету.

Про учасників відповідного міського конкурсу, критерії оцінювання та переможців говорили на брифінгу 18 травня.

«Такий конкурс потрібен, бо дає змогу у співпраці з громадськими організаціями на умовах співфінансування з ними провести на теренах міста якомога більше заходів для молоді та дітей», – начальник відділу у справах молоді та спорту, заступник голови конкурсної комісії Віра МОТРЕЧКО.

На цьогорічний конкурс, повідомила, вона 15 інститутів громадянського суспільства подали 25 проектів. Три заявки (СМДМГО «Інтелект–клуб» Чемпіонат м. Суми з гри «Що? Де? Коли?» серед шкільних команд 5-11 класів», СОКМО «Ревин Яр - 2016», СМГО «Клуб спортивного орієнтування «СКІФ» «Масовий захід «Орієнт шоу») відхилили на першому етапі відбору, оскільки в попередні роки ці проекти вже визнавались переможцями й фінансувались за рахунок міського бюджету, а відтак, вони не мали права знову брати участь у конкурсі.

На другому етапі конкурсу, що тривав два дні, відбувся відкритий захист конкурсних пропозицій. Із 22 проектів журі обрало 20, що будуть цього року реалізовані частково коштом міської скарбниці.

Оцінюючи заявки, розповіла головний спеціаліст відділу у справах молоді та спорту, секретар конкурсної комісії Софія ДРОЗД, вона керувались критеріями, що визначені порядком проведення конкурсу, та враховуючи вимоги бюджетного законодавства. Один із проектів, що не пройшли, вже став переможцем іншого подібного конкурсу, інший – набрав найменшу кількість балів. Лідером же став проект «Діти-героїв» (СММГО «Ліцей»), який передбачає організацію змістовного дозвілля для дітей учасників АТО. Фінансування з міського бюджету складає окремо по проектах від 10 тис. 176 грн. («Lifehack – курс для робітничої молоді» ГО «Центр європейських ініціатив») до 49 тис. 500 грн. («Волонтер 2016» СМГМО «Молодь та підприємництво»). Загальний бюджет конкурсу – 500 тис. грн.

Особисто для нього, зауважив член конкурсної комісії, депутат міської ради Володимир НИКОНЕНКО, визначальним у відборі було те, наскільки проект цікавий, і що отримає місто у підсумку. У майбутньому, зазначив він, хотілось би бачити ще більше проектів і аби вони були масштабнішими, а на виході Суми отримували конкретний матеріальний результат. Майбутнім конкурсантам Володимир Никоненко порадив серйозніше ставитись до формування бюджету проектів. Зі свого боку, повідомив депутат, він готовий обстоювати в депкорпусі ініціативу щодо збільшення на наступний рік кошторису конкурсу до 1 млн. грн.

«Я бачу великий потенціал інститутів громадянського суспільства, що існують у місті. Тож треба й надалі їх розвивати, адже це партнери влади у реалізації інтересів громади» – наголосив він.brifing 3

Інший член конкурсною комісії – голова обласної громадської організації «Сумська ініціатива Олександр КАЛМИКОВ – відзначив високий рівень активності ГО, але слабкий рівень конкуренції. Відібрали тих, хто використає кошти найбільш ефективно з найбільшою користю для цільової групи. Для себе особисто Олександр Калмиков виділив проект, спрямований на робочу молодь («Lifehack – курс для робітничої молоді» ГО «Центр європейських ініціатив»). Члени конкурсної комісії, зауважив він, намагались бути не просто оцінювачами, а в ході презентації давали поради авторам. Готові допомагати й надалі.

«Моя глобальна мета, я розумію що вона буде реалізована не за один рік, аби наше місто перейняло практику цивілізованих країн, де майже всю соціальну роботу виконують саме інститути громадянського суспільства», – сказав він.

Позитивним для себе назвав досвід роботи у конкурсній комісії й ректор СумДПУ ім. А. С. Макаренка Юрій ЛЯННОЙ. Водночас його присутність також була корисною для конкурсантів: очільник вишу запропонував використати наявний в університету ресурс для втілення тих чи інших ініціатив, особливо тих, що пов’язані з його специфікою.

Робота конкурсної комісії з визначеннм переможців не закінчується. Вона в подальшому контролюватиме хід реалізації проектів-переможців. Всі вони мають бути втілені до кінця поточного року. Найрезультативніші, повідомила Віра Мотречко, можуть бути включені до плану роботи їхнього відділу чи міського центру дозвілля молоді.