Надрукувати
Перегляди: 1632

18 травня в обласній філармонії відбулися жалобні заходи з нагоди 72 річниці депортації кримських татар.
У залі зібралися представники обласної влади, громадських організацій, міський голова Олександр ЛИСЕНКО, голова центру азербайджанської культури Мехрібан САЛМАНОВА, голова сумської спілки української інтелігенції Віктор КАЗБАН та небайдужі сумчани.

Присутні згадали одну з найтрагічніших сторінок історії татарського народу – травень 1944. 18-20 травня цього року бійці НКВС за наказом радянської влади зігнали до залізничних вагонів більшість кримськотатарського населення Криму і відправили в бік Узбекистану. Службовці НКВС заходили до татарських помешкань, оголошували господарям, що через зраду батьківщини їх виселяють з Криму.

Під час транспортування в «ешелонах смерті» людей морили голодом, а померлих ховали вздовж залізничних колій.

У 1967-му році, при тій же радянській владі, Указом Президії Верховної Ради, ці дії були визнані необгрунтованими.

Пізніше, в 1989-му році, Верховною Радою СРСР, ця депортація була нарешті засуджена, визнана незаконною і оголошена злочинною.

«Історія знає багато випадків приниження за національною ознакою, але примусове виселення татар, яких радянська влада звинуватила в співпраці з нацистами, стало однією з найшвидше проведених депортацій в історії людства. На жаль, Україна не змогла вберегти Крим від окупації, де зараз зазнають утисків та репресій наші брати. Але ми сильні та волелюбні і об’єднавшись, переможемо агресора. Сумуємо разом з кримськотатарським народом», – зазначив міський голова Олександр Лисенко.

Сумчани віддали шану всім постраждалим та їх сім’ям внаслідок протиправних дій щодо виселення кримськотатарського народу, вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.