006.jpg

Бійці добровольчого формування Сумської міської ТГ № 9 з перших днів повномасштабного вторгнення росії згуртувалися та стали на захист своїх домівок.

Начальник штабу ДФТГ № 9 Борис ПЕРЕСАДЬКО розповів про боротьбу бійців з орками в перші дні ворожої навали та про те, як формування посилює свою обороноздатність наразі: «Наше ДФТГ було сформоване з перших днів російської навали. Хлопці зібралися за місцем проживання, самоорганізувалися, взяли мисливську зброю та відбивали ворога. Здаватися ніхто не збирався. Нами керувала злість, що на нашу землю прийшов ворог. А потім пішла тактика і стратегія. У нашому формуванні багато лісників та мисливців, тому хлопці знали всі шляхи на місцевості. Бійцями нашого підрозділу було взято в полон 18 рашистів, ми підбили ворожий танк, захопили капсулу – автомобіль медичної служби. Хоч було мало зброї, але ми не опускали руки та боролися».

За його словами, у перші дні вторгнення бійці згуртовувалися, організовували чергування. Зараз почуваються впевнено і знають, що можуть виконати поставлену бойову задачу, тож, і «прогулюватися» сумською землею у ворога не вийде.

«Дякую місцевій владі та волонтерам за надану допомогу. Також вдячний керівництву ОТУ «Суми», що завжди перевіряє всі позиції, контролює ситуацію та надає поради», – додав начальник штабу формування.

Керівництво добровольчого формування зауважило, що бойові позиції – облаштовані, а бійці готові до оборони. У бліндажах є спальні місця, буржуйки, які передала місцева влада. Також для обороноздатності слугує й бойова машина, передана очільником громади Олександром ЛИСЕНКОМ. За словами бійців, зимовий одяг вони отримали. Влада громади та волонтери продовжують допомагати всім необхідним.

Крім несення служби, бійці формування займаються створенням учбового центру, де молодь зможе навчитися бойових навичок.

Керівник зміни караулу Ігор ЧЕРНЕНКО розповів про те, чому вирішив взяти в руки зброю та пішов на захист країни.

«Наші обов’язки – охорона порядку та нагляд за територію, адже за полем вже росія. Треба бути уважним. Я будівельник за професію, але з перших днів вирішив захищати свою країну, бо вдома на мене чекає жінка та маленька дитина. Ми боронимо свою територію, бо це наш дім. Нам потрібно, щоб тут було спокійно», – зазначив доброволець.

З бійцями також на варті пес Даллас, який приїхав з-під Луганська, з місця бойових дій. Він був поранений, але зараз разом з добровольчим формуванням захищає свою територію. На слово «москаль» пес одразу починає лаяти, бо знає, хто ворог на українській землі.

Боєць на позивний Гуцул згадав, як перекривали дорогу колонам рашистів, вступали в бій з росіянами, забирали ворожу техніку, брали в полон орків. За його словами, у результаті бою було здобуто 12 одиниць техніки.

Зараз бійці готові до будь-якого перебігу подій та запевняють, що Перемога неодмінно буде за нами.

«Сумчанам бажаю спокою. Не хвилюйтеся! Ми завжди на обороні громади, тому можете спати спокійно», – наголосив командир першого взводу Василь БАГУРЯК.