001.jpg

Департамент соціального захисту населення роз’яснює щодо необхідності подання документів для продовження виплат державних допомог із січня 2023 року.

Кабінет Міністрів України з метою забезпечення адресності соціальної допомоги та створення зручних процедур для людей під час воєнного стану, 27 грудня 2022 року ухвалив постанову № 1460, якою автоматично продовжено виплату державної допомоги на період дії воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування деяким категоріям отримувачів.

Таким чином, з 1 січня не потрібно звертатися за продовженням виплати отримувачам такої державної допомоги:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;
  • на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та II групи внаслідок психічного розладу;
  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Також кінця 2023 року продовжено перехідний період для щомісячних компенсаційних виплат непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Разом з тим, з 1 січня 2023 року до департаменту соціального захисту населення необхідно звернутися отримувачам державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомоги на дітей одиноким матерям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату. До департаменту необхідно звернутися для визначення права на продовження виплати допомоги із новою заявою та відповідними документами.

Строки виплат таких державних соціальних допомог продовжені автоматично лише для тих осіб, які проживають на територіях громад, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф згідно із діючим переліком, затвердженим Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Сумська міська територіальна громада не включена до такого переліку.

Додамо, що відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, підтверджувати свій матеріальний стан таким особам не потрібно. Цей вид допомоги призначається з місяця звернення без кінцевої дати її припинення. Тому допомога ВПО на проживання з 1 січня 2023 року виплачуватиметься без переоформлення.

Департамент соціального захисту населення працює: з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 16:00 без перерви на обід.

Для зручності та уникнення черг є можливість отримати талон на прийом до спеціаліста.

Довідки за телефонами: 788-888 (багатоканальний), 050-407-81-99, 050-407-80-02.