Надрукувати
Перегляди: 1704

Спеціальний реабілітаційний навчально-виховний комплекс: «Загальноосвітня школа І ступеня-дошкільний навчальний заклад № 34» відзначив 50 років із часу заснування.

Привітати ювілярів прийшли з подарунками заступник міського голови Степан ПАК, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, представники депутатського корпусу, департаменту освіти і науки облдержадміністрації, колеги, меценати, друзі закладу з Німеччини.

Вихованці навчально-виховного комплексу разом із наставниками підготували для гостей виставку та концерт, продемонструвавши здібності дітей у прикладному мистецтві, співі та танцях.

«Сьогодні зворушливий день і зворушливе свято. Гадаю, це правильно, що саме на вулиці Добровільній, де вільним є добро, знаходиться цей навчальний заклад», – зауважила начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Вона подякувала працівникам НВК, батькам і всім, хто причетний до виховання особливих дітей за чуйність, увагу та терпіння.

«Немає нічого ціннішого ніж діти, особливо діти, які вимагають до себе уваги, потребують її, і ви її їм даєте. Це те на чому тримається світ. Звідси починається добро», – наголосила очільниця профільного управління.

З нагоди ювілею працівників закладу відзначили грамотами міського управління освіти і науки, а директора НВК – грамотою департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Заступник міського голови Степан ПАК передав присутнім вітання від міського голови, депутатського корпусу та усієї громади міста.

«Дякую за ту сподвижницьку роботу, яку ви виконуєте щоденно. Дякую, що ви вдосконалюєте себе, робите цих дітей здоровішими, а їхні сім'ї щасливішими. Це означає, що щасливішою і здоровішою стає наша нація. Можливо, ви не усвідомлює того, що робите, бо на ваш погляд це рутинна робота, але повірте, ваша праця неоціненна», – сказав, звертаючись до працівників НВК, заступник очільника Сум. – Я хочу, аби ваш навчальний заклад існував іще довго, але існував не в такому статусі (спеціального), я хотів би, щоб наші діти народжувались і росли здоровими».

Степан Пак підкреслив важливу роль у вихованні особливих сумчан партнерів закладу з Франкфурта-на-Одері. Цій співпраці вже понад 20 років. На початку, коли працівникам навчально-виховного закладу бракувало відповідних знань і досвіду, німці брали їх до себе й навчали методик та принципів роботи з дітьми-інвалідами, нині допомагають приладдям, підсобили з заміною вікон. Заступник міського голови подарував відданим друзям закладу-ювіляра книги про місто.

Наразі, повідомила директор НВК Людмила Шрамко, заклад відвідують 135 вихованців віком від 2 до 8 років, що мають ДЦП, з розумовою відсталістю, затримкою психічного розвитку. Працюють дев'ять груп для дошкільнят і два класи для школяриків. У 1987 році при навчальному закладі з'явились три групи для дітей із особливими потребами, а два роки потому дитсадок отримав статус спеціального. У 2001 році сумчани першими в Україні взялись за навчання дітей із ДЦП, відкривши для цього два класи. Дітьми опікуються 42 педагоги, серед яких є ті, хто пропрацював у закладі понад чверть століття.

«Кожна дитина має право одержати необхідну освіту і виховання», – наголошують працівники НВК.

Для цього у закладі розробили гнучку модель корекційно-реабілітаційної допомоги, яка включає в себе діагностичний, корекційний та соціально-реабілітаційні напрямки. Застосовують фізичну, соціальну, трудову та педагогічну реабілітацію.

«Відрадно, що вже є навчальні заклади, які далі опікуються нашими вихованцями. Близько 75 % дітей із затримкою психічного розвитку підуть до звичайних шкіл, діти з ДЦП – до школи № 11. Я задоволена, що я і мій колектив живемо на світі не даремно. Те, що ми плекаємо, проростає і дає плоди», – зазначила керівник навчально-виховного комплексу.

За її словами, останнім часом заклад постійно відчуває підтримку небайдужих містян міської влади. Окрім фіксованої суми, яку другий рік поспіль отримує з міського бюджету на свої потреби кожен навчальний заклад обласного центру, цей поповнився ще й чотирма ігровими майданчиками.