007.jpg

Сумська міська ТГ надала допомогу у створенні на базі Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України ДНК-лабораторії.

Торік із бюджету громади на потреби установи спрямували 914,3 тис. грн. Кошти пішли на покращення матеріально-технічної бази лабораторії біологічних досліджень за напрямом молекулярно-генетичних досліджень. Зокрема, на придбання комплекту сучасних лабораторних меблів для біологічної (дослідження ДНК) та фізико-хімічної лабораторії, мікроскопа спектрального люмінесцентного, ноутбука, аналітичних вагів.

«Спільними зусиллями ми можемо більш ефективно розв'язувати важливі питання. Це одне з таких, адже йдеться про послуги, від яких залежить життя людини, питання справедливості та закону, правильність судового розгляду. Тож ми не вагалися, депутатський корпус підтримав прагнення допомогти й кошти були виділені», – зазначив Олександр Лисенко.

Директор Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергій КРИМЧУК подякував керівництву сумської громади за сприяння у створенні ДНК-лабораторії. Він зазначив, що наявність такої дасть змогу ідентифікувати тіла загиблих, встановлювати ДНК-профіль підозрюваних і формувати базу даних зразків, встановлювати факт біологічного батьківства (материнства). Щодоби лабораторія може визначати ДНК-профіль до шести осіб.

Сумський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр – єдина відомча спеціалізована провідна установа судової експертизи на території Сумської області. Виконуючи щороку понад 10 тисяч судових експертиз та досліджень майже за 50 експертними напрямами, установа забезпечує судово-експертний супровід розкриття та розслідування правопорушень правоохоронними органами області, проводить судову експертизу в кримінальному, виконавчому провадженнях, цивільних, адміністративних та господарських справах, справах про адміністративні правопорушення.

Наразі експерти ефективно працюють над дослідженнями, що пов'язані з розкриттям та документуванням злочинів пов’язаних з військовою агресією російської федерації проти України. В рамках кримінальних проваджень експерти установи здійснюють огляд зруйнованих будівель, замінованих територій, які були тимчасово окуповані. Здійснюють широкий спектр біологічних, балістичних, вибухотехнічних та інших досліджень з метою розкриття злочинів на території обслуговування.